Wijziging Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden (alternatieven chemische gewasbeschermingsmiddelen)

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Winsum
Datum 22 mei 2024

Vraag1

U wordt in de gelegenheid gesteld te reageren op het wijzigingsbesluit.
hoe eerder en hoe meer er wordt gestreefd naar alternatieven voor gif, hoe beter. De natuur in Nederland staat er dramatisch voor en gaat al decennia achteruit (https://nos.nl/artikel/2521490-nederland-kampioen-biodiversiteitsverlies-de-natuur-staat-er-dramatisch-voor). Er is geen verbetering zichtbaar. Talloze onderzoeken tonen aan hoe slecht de verschillende bestrijdingsmiddelen zijn voor met name insecten. Zie bijvoorbeeld dit rapport over de Rode Lijst Zweegvliegen: https://open.overheid.nl/documenten/d3fef25d-ed8c-4145-a273-a6007c5bc121/file . De meeste soorten Zweefvliegen zijn drastisch gekelderd, o.a. vanwege pesticiden. Op pag.117 staat dat neonicotinoïden niet alleen via de bloem, maar vooral ook via de honingdauw op de bestuiver worden overgedragen. De ambitie die de Europese Natuurherstelwet uitspreekt om de neergaande trends te keren, vraagt om grote maatregelen: o.a. drastische reductie van gif.
De kwaliteit van het water in Nederland staat ook onder druk. Steeds meer wordt duidelijk hoeveel slechte stoffen er in ons water zitten en hoe dat onze gezondheid en de natuur in gevaar brengt: https://natuurenmilieu.nl/nieuws-artikel/onderzoek-toont-aan-nederlandse-wateren-bevatten-zeer-giftige-bestrijdingsmiddelen/ .
Het lastige is, dat er nog weinig goede alternatieven zijn; gif gebruiken is op dit moment nog een noodzakelijk kwaad in de landbouw en tuinbouw. Maar zonder verplichting is er te weinig druk en prikkel om echt op zoek te gaan naar alternatieven.
Er is geen tijd meer voor meer onderzoeken, het is allang voldoende duidelijk hoe schadelijk de meeste bestrijdingsmiddelen zijn. Voor de natuur is het misschien al te laat, maar laten we alsjeblieft proberen die nog te redden. Dit besluit is een héél klein stapje in de goede richting.