Gewijzigde tijdelijke subsidieregeling onderzoek interventies ter uitbreiding arbeidstijd

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Middenbeemster
Datum 8 april 2025

Vraag1

Overweegt u om een aanvraag in te dienen voor deze gewijzigde regeling, of deel te nemen als interventiepartner? Waarom wel/niet?

Kunt u uit de voeten met het maximumbudget (de maximale subsidiabele kosten) dat beschikbaar wordt gesteld voor de uitvoering van de interventies? Kunt u uit de voeten met het forfait per deelnemende organisatie voor HR-ondersteuning. Zo niet, waarom niet?

Vormt het verbod op verbondenheid van aanvrager(s) met begunstigde externe marktpartijen een belemmering voor het doen van een aanvraag? Zo niet, waarom niet?

Zou het uitsluiten van samenwerkingsverbanden een belemmering voor het doen van een aanvraag vormen? Zo niet, waarom niet?
Mijn oog valt meteen op:
"marginale druk, waarbij onder meer aan de hand van de WerkUrenBerekenaar inzichtelijk wordt gemaakt wat meer werken de werknemer financieel oplevert."
Dit soort initiatieven zijn prima (mits fraude gevoeligheid adequaat afgedekt wordt), maar gaan nooit echt goed werken als we niet anders tegen het toeslagen systeem aan gaan kijken. Werken moet voor iedereen het uitgangspunt zijn, loon moet op alle niveaus toereikend zijn om rond te kunnen komen en toeslagen zouden alleen verstrekt moeten worden als iemand om vooraf bepaalde zeer goede redenen (deels) niet kan werken. Veel mensen werken nu bv. in deeltijd omdat ze waarde hechten aan vrije tijd. Prima, eigen keuze, geen toeslagen. Daarnaast zijn in sommige branches lonen zo laag dat mensen niet zonder toeslagen kunnen. Die branches worden daardoor dus verkapt gesponsord door de belastingbetaler. Goed businessmodel!

Maar meer werken loont altijd, ook in laag betalende branches. Toeslagen zouden bij de bepaling van de marginale druk buiten beschouwing moeten worden gelaten. Als mensen meer kunnen werken maar dat niet doen omdat ze dan toeslagen "verliezen" is dat een schoffering richting andere mensen die door wel te werken dat belastinggeld opbrengen. Onze verzorgingsstaat is bedoeld om mensen die echt niet (fulltime) kunnen werken te ondersteunen, niet om van toeslagen een verdienmodel te maken.