Jaarverplichting groen gas

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Heiloo
Datum 29 augustus 2023

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op dit wetsvoorstel?
Dit wetsvoorstel komt erg laat. Er is inmiddels regelgeving aangekondigd om burgers te dwingen om met ingang van 2026 Cv-ketels te vervangen door een (hybride) warmtepomp of aan te sluiten bij een warmtenet. Bent u bereid om burgers die groen gas kopen voor de verwarming van hun huis, vrij te stellen van bovenstaande verplichting? CE-Delft heeft al in het rapport “Contouren en instrumenten voor een routekaart groen gas” voorgerekend wat er moet gebeuren om serieuze hoeveelheden groen gas te produceren en in de gebouwde omgeving in te zetten: bevorder “superkritische watervergassing”, gebruik bio-raffinage (van zeewier) en differentieer de overheidsheffingen tussen groen gas en aardgas. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft in “Proeftuinen Aardgasvrije Wijken” voorgerekend wat het burgers zou kosten (vele honderden miljarden) om hun huis “gasloos” te maken en concludeerde dat het financieel geen verantwoorde investering zou zijn. Zeker nu de salderingsregeling wegvalt. Tenzij groen of aardgas erg duur zou worden. Volledige elektrificatie kan ook: in “Electrification of heating and transport” van prof. M. Mulder en prof. J.L. Moraga-Gonzalez kunt u lezen hoeveel (gas-) centrales er bijgebouwd zouden moeten worden om in de winter alle warmtepompen draaiend te houden, ook tijdens “dunkelflaute”. Volgens Netbeheer Nederland gaat verzwaring van het elektriciteitsnet meer dan honderd miljard kosten. Veel van die investeringen zouden voorkomen kunnen worden als groen gas gebruikt wordt… Denk nog eens goed na wat u eigenlijk zou willen en KIES! Voor mijn eigen huis koop ik nu groene stroom EN groen gas, maar ik zal een van de weinigen zijn die de moeite genomen heeft om ook groen gas te kopen. Als het verplicht wordt om een hybride warmtepomp te gebruiken ga ik volledig van het gas af, omdat de grootste investering zit in de stap van gas naar hybride en de extra investering om all-electric te gaan, zeer beperkt is. (Een iets grotere warmtepomp en een inductiekookplaat...) Ik zal dan noodgedwongen een bijdrage gaan leveren aan de hoge belasting van het elektriciteitsnet.

Vraag2

Wat is uw reactie op specifieke onderdelen van het conceptwetsvoorstel en memorie van toelichting? Kunt u hierbij refereren aan het desbetreffende artikel of hoofdstuk.
MvT, 2.1.
Volgens “Contouren en instrumenten voor een routekaart groen gas” van CE-Delft zal voor productie van een serieuze hoeveelheid groen gas ingezet moeten worden op (superkritische water-)vergassing en ook op gebruik van meer dan alleen reststromen. Wat gaat de burger betalen?
MvT, 2.2.
De aankondiging van de bijmengverplichting lijkt er al toe geleid te hebben dat groen gas bij Vattenfall niet meer te koop is, omdat er toch bijgemengd moet worden.
Vooral in de gebouwde omgeving is sprake van een sterk “seizoenseffect”: verwarming is vooral in de winter nodig en groen gas voorkomt gebruik van elektriciteit door warmtepompen. Opslag kan in de (aard-)gasbergingen. Voor personenauto’s is er al een landelijk dekkend netwerk van CNG-tankstations.
Auto’s die op CNG rijden zijn al jaren “af-fabriek” te koop tegen een bescheiden meerprijs.
In “Electrification of heating and transport” van prof. M. Mulder en prof. J.L. Moraga-Gonzalez kunt u lezen hoeveel (gas-) centrales er bijgebouwd zouden moeten worden om in de winter, na volledige elektrificatie, alle warmtepompen draaiend te houden, ook tijdens “dunkelflaute”. Zoals het zich nu laat aanzien zal er niet genoeg groen gas zijn om ook nog in de industrie in te zetten en in elektriciteitscentrales.
MvT, 2.3.
Als de prijs van groen gas voor de kleingebruiker te hoog wordt zal die kleingebruiker zijn probleem “over de muur” gooien door toch voor hybride of all-electric te gaan. Iedereen zal een eigen afweging maken, gebaseerd op kosten en beschikbaarheid…
Producenten krijgen vanzelf een “prikkel om (meer) groen gas te produceren” als er vraag ontstaat en die vraag zou kunnen ontstaan als mensen niet langer verplicht worden een (hybride) warmtepomp te plaatsen, onder de voorwaarde dat ze groen gas gebruiken. Er zou dan misschien wel (weer) een mogelijkheid moeten zijn om honderd procent groen gas te kopen... Er is burgers jarenlang voorgehouden dat ze “van-het-gas-af-moeten” en die oproep lijkt letterlijk genomen te zijn en te worden, terwijl waarschijnlijk bedoeld is dat ze van het AARDgas af moeten.
MvT, 5.1.
Toegevoegde waarde lijkt vooral te ontstaan als het gebruik van groen gas betekent, dat die eindgebruiker niet hoeft te investeren in een andere warmtevoorziening en dat maatschappelijk kosten voor (extra) uitbreiding van het elektriciteitsnet voorkomen worden.