Jaarverplichting groen gas

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Apeldoorn
Datum 3 augustus 2023

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op dit wetsvoorstel?
Het betreft een ambitieus voorstel, maar het mist een integrale benadering van de problematiek van de CO2 uitstoot agv het Nederlandse energieverbruik. Het voorstel beperkt zich tot vergroening van gas geleverd aan kleinverbruikers. Deze kleinverbruikers zijn verantwoordelijk voor slechts 25% van totale gasverbruik in Nederland (bron CBS). Het voorstel draagt dus maar voor een zeer beperkt deel bij aan de reductiedoelingen, terwijl het groot risico voor de lastenverzwaring van kleingebruikers met zich meebrengt.

Vraag2

Wat is uw reactie op specifieke onderdelen van het conceptwetsvoorstel en memorie van toelichting? Kunt u hierbij refereren aan het desbetreffende artikel of hoofdstuk.
Uit het integraal overwegingskader blijkt dat de in het wetsvoorstel voorgestelde maatregelen aanvullend zijn op het reeds geïmplementeerde instrumentarium van (SDE++) subsidie en Hernieuwbare energie vervoer. Het voorstel zal leiden tot een hogere vraag naar goen gas en daarmee zal de prijs van groen gas stijgen. Deze prijsstijging alsmede de kosten die door de energieleveranciers worden gemaakt, zullen worden doorbelast aan de afnemers. Tegelijkertijd zal door het blijven hanteren van de subsidie-systematiek de energiebelasting niet komen te vervallen of verminderen. Per saldo zullen de energielasten voor kleingebrukers dus significant stijgen, terwijl de grootgebruikers buiten schot blijven (terwijl daar de meeste reductie te realiseren is).

De vraag naar groen gas zal stijgen en daarmee de behoefte aan productiecapaciteit. Het is in de huidige markt al zo dat aan de vraag naar substraten geschikt voor vergisting moeizaam kan worden voldaan. Steeds vaker moeten substraten van verderweg (uit andere EG landen) komen terwijl die landen soortgelijke programma's voeren. Bovendien nemen daarmee de transportafstanden toe, wat ongunstig is voor de broeikasgasprestatie van het groen gas en daarmee de te behalen CO2-reductie.

Vraag3

Voor marktdeelnemers die onder de wet vallen (producenten, energieleveranciers etc.): in hoeverre zijn de op u van toepassing zijnde elementen uit het wetsvoorstel werkbaar? Ziet u hierbij risico’s of bezwaren?
Kleingebruikers: zie boven
Grootgebruikers: blijven buiten schot
Energieleveranciers: zullen de kosten doorberekenen of ze nu kiezen te voldoen aan de leveringsplicht of gebruik te maken van de buy-out optie (levert geen reductie: staat haaks op de te behalen doelstelling).
Producenten: moeten meer gaan betalen voor substraten als de productiecapaciteit toe gaat nemen. Daarmee gaat de kostprijs omhoog en dus de prijs van het groen gas. De business case wordt lastiger en daarmee nemen de risico's toe.
Verificateurs en auditoren: veel moet nader worden uitgewerkt in AMvB en Minsteriële regelingen. Het zijn juist de details die bepalen of iets werkbaar is of niet.