Jaarverplichting groen gas
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Culemborg
|
Datum
|
23 juli 2023
|
Vraag1
Wat is uw algemene reactie op dit wetsvoorstel?
Dit wetsvoorstel is eveneens relevant voor alle burgers die momenteel een gasaansluiting hebben, dit ontbreekt in de doelgroep. De kosten hiervan komen rechtstreeks voor hun rekening, de energieleveranciers zijn slechts uitvoerders. Daarbij is deze wet niet te handhaven, omdat compliance niet controleerbaar is. Hoe meer wetten er zijn die niet te handhaven zijn, hoe groter de kans op misbruik en verlies van vertrouwen in de overheid.
Daarmee verwordt het tot een stuurmiddel om de prijs van gas voor burgers te beinvloeden en schiet het zijn klimaatdoel voorbij.
Niet alle burgers kunnen zelf van het gas af, zijn daarbij afhankelijk van de beschikbaarheid van alternatieven en van verhuurderd. Vraag is of hiermee niet weer kwetsbare burgers onevenredig hard worden getroffen.
Vraag2
Wat is uw reactie op specifieke onderdelen van het conceptwetsvoorstel en memorie van toelichting? Kunt u hierbij refereren aan het desbetreffende artikel of hoofdstuk.
Artikel 3.3.1
Eén kilogram CO2-equivalent staat gelijk aan de broeikaswerking van 1 kilogram CO2. De uitstoot van 1 kilogram lachgas staat gelijk aan 298 kilogram CO2-equivalent en de uitstoot van 1 kilogram methaan aan 25 kilogram CO2-equivalent. De GWP’s van F-gassen variëren nogal en kunnen zeer groot zijn. Bijvoorbeeld, 1 kilogram zwavelhexafluoride (SF6) staat gelijk aan 22,8 duizend kilogram CO2-equivalent.
Is er wel gekeken naar het risico dat groengas verkregen uit duurzame bronnen een hogere CO2 uitstoot kan hebben?
Zou dan de definitie groengas niet anders moeten zijn?
Vraag3
Voor marktdeelnemers die onder de wet vallen (producenten, energieleveranciers etc.): in hoeverre zijn de op u van toepassing zijnde elementen uit het wetsvoorstel werkbaar? Ziet u hierbij risico’s of bezwaren?
Dit levert nieuwe administratieve last op voor een al complexe factuurspecificatie voor de afnemer, die daar niet om heeft gevraagd. Daarnaast zal de capaciteit op klantenservice uitgebreid moeten worden. Naast de kosten voor de groengas zelf, zullen deze kosten doorberekend moeten kunnen worden aan de burger. Daarbij komen dan nog de kosten voor het aantonen van compliance. Waarvan nu al bekend is dat het slecht aantoonbaar is.
Dit vind ik derhalve bezwaarlijk, gezien de hogere belasting op gas om door te rekenen aan de burgers. Het aantal wanbetalers zal alleen maar toenemen.