Handreiking wijziging regionaal zorgaanbod

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rhenen
Datum 7 april 2025

Vraag1

Wat is er volgens u nodig voor een tijdig en goed gesprek en een goede besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in de regio?
Uitgangspunt moet zijn dat alle zorg altijd binnen een bepaalde straal te vinden is. Het mag ook niet zo zijn dat beperkter aanbod ertoe leidt dat mensen zijn overgeleverd aan (te) dure verzekeraars: deze ontwikkeling kan de marktwerking in de weg zitten en dat is slecht voor de consument. Het risico dat zorg onbereikbaar wordt (zowel in praktische zin, als financieel) is aanwezig en moet dus in ogenschouw worden genomen.

Vraag2

In de handreiking wordt beschreven hoe u als burger betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.
a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
A en b: Dit moet je niet op dat niveau organiseren, maar op landelijk niveau, vanuit de overheid coördineren. Je moet burgers geruststellen in dit opzicht, in plaats van voor je kar spannen.

Vraag3

In de handreiking wordt beschreven hoe u als patiënt betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.
a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
Informerend, in de zin 'we hebben wijzigingen aangebracht, u kunt voortaan daar terecht voor de betreffende zorg, we hebben ervoor gezorgd dat uw reistijd beperkt blijft en dat contracten met verzekeraars de continuïteit van uw behandeling niet in de weg zitten'

Vraag4

In de handreiking wordt beschreven hoe u als lokaal bestuurder betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.
a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden? Hoe verhouden uw verantwoordelijkheden daarin zich tot die van de zorgaanbieders en zorgverzekeraars?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen wat hierover in de handreiking staat?
Idem: informerend, weghalen bij kleine overheden en goed, vanuit landelijke overheid lokaal en dekkend organiseren.

Vraag5

In de handreiking wordt beschreven hoe u als zorgprofessional betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.
a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen wat hierover in de handreiking staat?
Geen mening

Vraag6

In de handreiking wordt beschreven hoe u als zorgaanbieder of zorgverzekeraar een goede belangenafweging kunt maken bij besluitvorming over (wijzigingen in het) aanbod van (acute) zorg.
a. Wat heeft u nodig om een goede belangenafweging te maken bij besluitvorming over (wijzigingen in het) aanbod van (acute) zorg?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
Zorg zelf moet verzekerd zijn, niet de zorgaanbieder. Het mag niet zo zijn dat zorgverzekeraars een bepaalde regio 'domineren', of zelf een soort van specialist worden in het verzekeren van specifieke behandelingen. Een patiënt zou alleen een ander adres moeten intypen in de navigatie en verder niets mogen merken van verschuivingen.

Vraag7

Heeft u andere suggesties voor de handreiking?
Denk op het niveau van een zorgbehoevende en ga dan aan de slag met de verdeling. Denk en werk integraal, waarmee ik bedoel dat ook de bredere consequenties in acht moeten worden genomen (zoals effecten op marktwerking). Daar moet je dus ook (parallel) mee aan de slag.