Handreiking wijziging regionaal zorgaanbod
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Breda |
Datum | 7 april 2025 |
Vraag1
Wat is er volgens u nodig voor een tijdig en goed gesprek en een goede besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in de regio?-Maak inzichtelijk wat de veranderingen zijn, met name op het gebied van afstanden, want daar zit één van de grootste bedreigingen. Pas daar o.a. openbaar vervoer op aan.
Vraag2
In de handreiking wordt beschreven hoe u als burger betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
-Regiobijeenkomsten c.q. uitleg op Teams of Zoom. En uitleggen WELKE invloed burgers kunnen uitoefenen
Vraag3
In de handreiking wordt beschreven hoe u als patiënt betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
-Regiobijeenkomsten c.q. uitleg op Teams of Zoom. En uitleggen WELKE invloed burgers kunnen uitoefenen
Vooraf enquêteren waar de knelpunten liggen.
Vraag4
In de handreiking wordt beschreven hoe u als lokaal bestuurder betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden? Hoe verhouden uw verantwoordelijkheden daarin zich tot die van de zorgaanbieders en zorgverzekeraars?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen wat hierover in de handreiking staat?
-Huur iemand in vanuit de Zorgsector (Actis?) die het spanningsveld en de uitdagingen kan presenteren.
Vraag5
In de handreiking wordt beschreven hoe u als zorgprofessional betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen wat hierover in de handreiking staat?
-Het zou helpen als er voor de verandering GELUISTERD wordt naar het zorgpersoneel. We mochten tijdens Covid applaudiseren (en terecht) maar iets zeggen…er is hen nooit iets gevraagd, Dat moet niet via een overlegstructuur waaruit informatie “tweedehands” wordt en dus kracht verliest, maar een soort hoorzitting.
Vraag6
In de handreiking wordt beschreven hoe u als zorgaanbieder of zorgverzekeraar een goede belangenafweging kunt maken bij besluitvorming over (wijzigingen in het) aanbod van (acute) zorg.a. Wat heeft u nodig om een goede belangenafweging te maken bij besluitvorming over (wijzigingen in het) aanbod van (acute) zorg?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
-Voor zorgaanbieders en verzekeraars geldt: zorg nu eerst eens dat er niet meer gefraudeerd wordt!! Verzekeraars, die buffers van jullie zijn zo groot, daar kun je makkelijk de premies mee verlagen. Er wordt veel te commercieel gedacht door mensen die geen zorgachtergrond hebben. Vroeger had een ziekenhuis een geneesheer-directeur, tegenwoordig zijn het tekentafel-regenten zie alleen naar geld kijken.
Bovendien vind ik dat de overheid de zorgkosten moet zien als overhead kosten. Wat het kost, moet het kosten. Klaar. Dit is een elementaire voorziening in de maatschappij. Je moet alleen niet iedereen gratis mee laten profiteren.
Vraag7
Heeft u andere suggesties voor de handreiking?-Investeer in zorgopleidingen, maak de sector weer interessant. Meer handen aan het bed, minder achter het bureau. Ook dát was vroeger het geval. Maak de salarissen zodanig aantrekkelijk dat het niet loont om bij de supermarkt te gaan werken. Zorg niet voor verborgen werkloosheid in verzorgingshuizen door niet alleen “helpenden” maar ook “leefbegeleiders” in te zetten. Die zijn niet alleen ongeschoold, ze worden hetzelfde uitbetaald als iemand die 3 jaar gestudeerd heeft.
Haalt ook de kwaliteit van de zorg naar beneden.
Ik denk dat dit één van de allergrootste uitdagingen is.