Handreiking wijziging regionaal zorgaanbod

Reactie

Naam A.L. Weijenberg
Plaats Rolde
Datum 7 april 2025

Vraag2

In de handreiking wordt beschreven hoe u als burger betrokken kunt zijn bij de besluitvorming over (wijzigingen in) het aanbod van (acute) zorg in uw regio.
a. Hoe kan dat volgens u het beste georganiseerd worden?
b. Heeft u opmerkingen bij of aanvullingen op wat hierover in de handreiking staat?
In de handreiking staan:

3. Suggesties voor invulling van betrokkenheid van burgers en patiënten

Informeren alleen is niet voldoende. Leg niet je plan uit, maar maak samen met burgers een plan. Begin bij de burger (die soms ook patiënt is) en wat er vanuit zijn perspectief nodig is. Hoe kan de burger helpend zijn?
Mijn reactie: goede uitgangspunten.

• Organiseer ... Nodig naast burgers en burgercollectieven ook patiënten en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties uit, niet alleen degenen met de hardste stem.
Die laatste toevoeging geeft een negatief vooroordeel weer.
Mijn reactie:
Nodig ... patiëntenorganisaties uit, zorg ervoor dat meerdere personen de kans krijgen hun mening te geven en wijs eventueel personen aan bv. door met een microfoon door de zaal te lopen (neem daarin ook de hardhorenden mee).

• Niet iedereen zal het besluit om het zorgaanbod aan te passen leuk vinden.
Mijn reactie: Niet iedereen zal in het besluit om het zorgaanbod aan te passen mee kunnen gaan.

Vraag7

Heeft u andere suggesties voor de handreiking?
Een zorgvuldige besluitvormingsprocedure houdt in dat burgers tijdig op de hoogte worden gesteld van de plannen, waarop zij nog hun zienswijzen kunnen indienen en dus voor aanpassing kunnen zorgen. Dit vraagt wel om vooraf kennis te hebben van de materie.
Mijn reactie: neem in de handleiding op dat er voorafgaand aan de besluitvorming (een) kennisbijeenkomst(en) moet(en) worden gehouden die toegankelijk zijn voor zowel de burger als politiek e.a.