Initiatiefwetsvoorstel hatecrimes

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 22 augustus 2020

Vraag1

Wat is naar uw oordeel de meerwaarde van de voorgestelde regeling?
De meerwaarde van de voorgestelde regeling is even groot als het wetenschappelijk aantoonbare effect.

Discriminatie is zeker een maatschappelijk probleem, maar het is niet vanzelfsprekend dat strafverzwaring het aantal "hate crimes" (bestaat hier geen Nederlandse term voor?) zal terugdringen. Misschien is vergroting van de pakkans, bijvoorbeeld doordat de opsporingsautoriteiten een hogere prioriteit geven aan dit soort delicten, effectiever.

Wat zijn de bevindingen in andere landen, waarin een dergelijke regeling als is ingevoerd? Zien wetenschappers een statistisch significante daling van het aantal geweldsdelicten met een discriminatoir aspect, en in het kielzog daarvan meer algemeen een afname van discriminerend (maar niet altijd strafbaar) handelen?

In de MvT wordt wel naar onderzoek verwezen, maar de argumentatie is een cirkelredenering ("het is belangrijk omdat het belangrijk is"). Dit blijkt als je overal in de tekst 'discriminatieaspect' vervangt door 'X'. De argeloze lezer ontleent hieraan geen enkele aanwijzing wat er zo erg is aan X en welk effect (buiten de rechtspraak) de wetgever verwacht van strafbaarstelling ervan:

"Recent onderzoek wijst op een vijftal voordelen van het in de wet opnemen van X als strafverzwarende omstandigheid. Als eerste voordeel wordt genoemd dat jurisprudentie kan worden opgebouwd over de vraag wat nu precies onder X moet worden verstaan. Ten tweede maakt een strafbepaling het de officier van justitie makkelijker om zijn/haar eis tot strafverzwaring te onderbouwen. Het derde voordeel zit in de veronderstelling dat een wettelijke strafverzwarende omstandigheid de kans verkleint dat X wordt vergeten in het requisitoir en bij de strafeis. Ten vierde dwingt een wettelijke verankering de strafrechter om een uitspraak te doen over X als het is meegenomen in de tenlastelegging. Tot slot onderstreept een wettelijke verankering van X als strafverzwarende omstandigheid nog eens extra dat de wetgever zwaar tilt aan X bij commune delicten."