Wetsvoorstel verbetering bestrijding heling
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
9 december 2020
|
Vraag1
Op alle onderdelen van het voorstel kan worden gereageeerd.
LS,
het doel van deze wetgeving onderstrepen wij ten zeerste. Het middel lijkt mij echter ongeschikt, daarvoor zijn een aantal redenen.
- Wij kopen metalen in bulk in, ook van particulieren en niet als stukgoederen, registratie van goederen is dan ook bijzonder onpraktisch.
- Extra registratie van inkomende goederen is een enorme administratieve last die onze concurrentiepositie ten opzichte van minder nette schroothandelaren nog verder verslechterd.
- Overheden hebben nu al chronisch moeite met het handhaven van wet en regelgeving bij slechte schroothandelaren, er worden nog steeds op grote schaal koelkasten en AEEA verwerkt bij ongecertificeerde bedrijven, de actie koperslag wordt nagenoeg niet gehandhaafd en er gaan nog steeds grote sommen zwart geld in de handel om. Wat maakt dat de Politie nu wel gaat handhaven op het invullen van het DOR?
- waarschijnlijk valt die handhaving weer tegen. Sterker nog doordat men er nu vanuit gaat vanachter een bureau heling te kunnen bestrijden komen de slechte schroothandelaren nog verder uit beeld, waardoor heling juist gemakkelijker wordt.
- wij krijgen nu nooit gestolen goederen aangeleverd, deze gaan direct naar slechte schroothandelaren of het buitenland.
Ik ben bang dat het DOR een papieren werkelijkheid wordt die de recycling van metalen door nette bedrijven bemoeilijkte en in elk geval duurder maakt en de zwarte schrootmarkt uit beeld brengt bij de Politie. Wil men echt heling tegen gaan dan is daar gewoon echt politiewerk voor nodig. Ik raad u dan ook aan te investeren in handhavingscapaciteit en niet in digitale schijnveiligheid.
met hartelijke groet,
ir. Marc R. van Gerrevink