Hervorming van de huurtoeslag

Reactie

Naam Woningstichting Veenvesters (mw w van doorn)
Plaats Veenendaal
Datum 20 juli 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel Hervorming van de huurtoeslag? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wij zijn geen voorstander van de genormeerde huren zonder een systematiek die het mogelijk maakt om de huurprijzen te laten stijgen als de inkomens stijgen.
Na invoering van deze wet zal de druk op corporaties groot zijn om huren laag te houden, en waar mogelijk te verlagen, zowel bij zittende huurders met lage inkomens als bij nieuwe verhuringen.

Een huurder met inkomensstijgingen na bijv. toewijzing of na de eenmalige verlaging komt pas in beeld voor inkomensafhankelijk verhoging bij een inkomen hoger dan 47.000 (1phh) of 55.000 (2+phh) euro. Het correctiemechanisme wat genoemd wordt in de wet Eenmalige verlaging 2024 (maar niet wordt toegepast) is wellicht niet rendabel voor de belastingdienst (zie memorie van Toelichting van de desbetreffende wet) maar voor corporaties zou het wel degelijk verschil kunnen maken. Wij wijzen hiervoor naar bijv. Huren op Maat waar bij de corporaties integraal onderdeel werden van de inkomenspolitiek.

Verder betreuren wij het dat de positieve effecten van de Landelijke Prestatie Afspraken op de betaalbaarheid voor een deel van de huurders ongedaan gemaakt worden. Immers een groot deel van de huurders met hogere huren dan de norm huur en lage huren krijgen te maken met hogere woonlasten. Voor hen zijn er in de huidige markt weinig of geen alternatieven waardoor verhuizing naar goedkopere woningen niet aan de orde is. Wij verwachten niet dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen.

Bij de wet eenmalige huurverlaging wordt de huurprijs verlaagd naar 550 euro (prijspeil 2020). In de wet normering huurtoeslag wordt 520 euro (prijspeil 2022) aangehouden. Een aanzienlijk nadelig verschil voor de huurders.
Een verder nadeel voor een groot deel van de zittende huurders is de afschaffing van de subsidiëring van de servicekosten. Als een huurder betaalbaar woont (laag inkomen, lage huur van ca. 550 euro huur plus ca. 20 euro subsidiabele servicekosten) dan is de normhuur niet 30 euro maar zelfs 50 euro lager (excl. verschillen in prijspeilen).