Herziening van de Wft
Reactie
Naam
|
Eneco Groep (Adviseur Regulatory Affairs M.A. Sessink)
|
Plaats
|
Rotterdam
|
Datum
|
28 februari 2017
|
Vraag1
In het consultatiedocument zijn als handvat voor het opstellen van een reactie vijf opties, tussenvarianten en vragen uitgewerkt. Het is niet noodzakelijk om op alle opties of vragen te reageren of een reactie rond deze vragen of opties te concentreren. Belanghebbenden wordt gevraagd vanuit hun eigen perspectief op de Wft een visie te geven op de geschetste bevindingen en oplossingen.
Problemen met de WFT vanuit de energiesector
De energiesector bevindt zich in een transitiefase waarin een overgang plaatsvindt van een centrale energievoorziening naar een decentrale, lokale, energievoorziening. Dat brengt mee dat de eindgebruiker niet langer uitsluitend energie consumeert maar ook energie produceert. Eindgebruikers schaffen massaal zonnepanelen aan om zelf elektriciteit op te wekken. Deze elektriciteit wenden zij niet alleen aan voor eigen gebruik maar ook voor het invoeden op het elektriciteitsnet zodat zij bijdragen aan de energievoorziening van anderen. Ook bestaan er diverse initiatieven van collectieven waarin eindgebruikers participeren, die zonnepanelen of windturbines beheren. Deze collectieven hebben vele economische en juridische verschijningsvormen. Ook is er vaak in meer of mindere mate betrokkenheid van professionele energiebedrijven bij dergelijke initiatieven. Kort gezegd is de traditionele rolverdeling in de energiesector aan het veranderen. Consumenten zijn niet langer uitsluitend verbruikers van energie. Zij zijn ook producenten van energie. Soms wekken zij de energie zelf op en soms participeren zij in gezamenlijke energie projecten.
De WfT gaat uit van de consument in de traditionele betekenis en is gericht op bescherming van de traditionele consument. Dat sluit niet meer aan bij de praktijk waarbij de consument optreedt als producent. Het gevolg hiervan is dat de WfT knellend kan uitwerken op de energietransitie. Projecten voor het lokaal produceren van energie via participatie van omwonenden, krijgen bijvoorbeeld regelmatig te maken met de grenzen en eisen die de WfT stelt op het gebied van kredietverlening en beleggingsobjecten. Innovaties waarbij eindgebruikers via hun energierekening financieel kunnen participeren in projecten of producten op het gebied van energieproductie, -opslag en –besparing lopen ook vaak tegen deze wettelijke grenzen op.
Eneco pleit ervoor dat bij de herziening van de WfT fundamenteel wordt gekeken naar de definitie van consument en het doel van de consumentenbescherming waar de WfT voor staat. Dit, uiteraard in het licht van de transitie van consument naar producent die plaatsvindt in de energiesector. Daarbij zou als oplossingsrichting ook gekeken kunnen worden naar het introduceren van vergunningen voor deelsectoren waarin rekening gehouden kan worden met de specifieke ontwikkelingen in de deelsectoren.
Bijlage