Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs

Reactie

Naam Persoonlijke titel (Menno M.D Adelaar)
Plaats Utrecht
Datum 17 september 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel ”Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs”? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik denk dat deze wet voor veel scholieren een enorme verademing kan zijn, gehoord worden als het over je eigen ondersteuningsbehoefte gaat is namelijk van groot belang. Het is van groot belang dat leerlingen meegenomen worden in de verschillende fases van de ondersteuningsbehoefte, zoals ook goed beschreven staat in deze wet (pagina 9). Ik hoop dat de inspectie er ook kan toe zien op dat de leerling in de verschillende fase wordt meegenomen.

Tijdens de gesprekken is het ook van belang dat er aan de leerling wordt gevraagd of hij/zij zich gehoord voelt. Als dit niet het geval is moet er gekeken worden naar een oplossing.

Vraag2

Denkt u dat de voorgestelde maatregelen eraan bijdragen om de positie van ouders en leerlingen in passend onderwijs te versterken? Waarom denkt u dat wel of niet?
Ik denk dat de maatregelen eraan bijdragen om de positie van ouders en leerlingen in passend onderwijs te versterken. Alleen al het gevoel van 'gehoord' worden zal hierin een grote rol spelen.

Vraag3

Maakt het wetsvoorstel voldoende duidelijk dat scholen vrij zijn in hoe ze de mening van de leerling verwerken in het ontwikkelingsperspectief? Zo nee, heeft u suggesties om dit te verduidelijken?
Dit staat duidelijk opgeschreven, wel denk ik dat dit belangrijk is om goed kenbaar te maken in de implementatie.

Vraag4

Vindt u dat er voldoende wordt geluisterd naar leerlingen met een ondersteuningsbehoefte in het onderwijs? Heeft u suggesties op welke manier we kunnen bevorderen dat er meer naar leerlingen wordt geluisterd?
Op dit moment is daar zeker nog ruimte voor verbetreing voor, deze wet is een mooie stap in de goede richting.

Vraag5

Zijn de wettelijke voorschriften en bijbehorende toelichting voldoende duidelijk? Weet u wat u moet doen of mag verwachten als dit wetsvoorstel in werking is getreden? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Veel staat goed opgeschreven. Wel is voor mij nog niet duidelijk op wat voor manier de inspectie gaat toezien op deze wet en of de gehoorde leerlingen en ouders hier in betrokken worden.

Vraag6

Denkt u dat het uitvoerbaar is voor scholen en samenwerkingsverbanden om aan de wettelijke voorschriften te gaan voldoen? Waarover twijfelt u en heeft u suggesties?
Ik hoop van wel dit is namelijk van groot belang.

Vraag8

Wat vindt u ervan dat de leerlinggeleding en oudergeleding van de medezeggenschap adviesrecht houden (in plaats van instemmingsrecht) over de extra ondersteuning die in de schoolgids wordt opgenomen? Welke voor- en nadelen ziet u en waarom?
Aangezien leerlingen en ouders die te maken hebben met passend onderwijs weldegelijk te maken krijgen met de extra ondersteuning die in de schoolgids wordt opgenomen en jaarlijks word vastgesteld lijkt het mij logich als zij hier ook instemmingsrecht bij krijgen. Zeker omdat ze dan niet vergeten kunnen worden.