Horizontaal Toezicht Belastingdienst

Reactie

Naam Deloitte/Rijksuniversiteit Groningen (mr. drs. A. Heidekamp)
Plaats Groningen
Datum 6 februari 2012

Vraag1

Wat is uw mening over en/of ervaring met horizontaal toezicht?
Het idee lijkt op papier erg charmant, maar een wezenlijk pijnpunt schuilt naar mijn mening in de formele aspecten, die niet of nauwelijks worden geregeld. Het gaat dan om:
- interpretatiekwesties (wanneer is iets meldenswaard)
- conflictbeheersing en - oplossing (wat gebeurt er precies als er een fiscaaltechnisch verschil van inzicht ontstaat; komt het convenant dan in gevaar?)
- juridische status van het convenant (wie mag onder welke voorwaarden opzeggen tegen welke gevolgen?, wat gebeurt er na opzegging: wat geldt voor welke periode?)
- boetes en sancties (de dreiging van boetes blijft boven het hoofd van de belastingplichtige hangen, terwijl de Belastingdienst geen sancties opgelegd kan krijgen als zij zich niet aan de afspraken houdt; hoe werkt een convenant door in de boetewaardigheid: meer of juist minder verwijtbaar?, waarom geen afspraken vooraf over de boete?)
- aanvang van HT: de praktijk is om eerst schoon schip te maken door een integrale controle, dus volledige afrekening over het verleden. Dit is in feite 100 % zekerheid voor de Belastingdienst. Maar wat krijgt de belastingplichtige daarvoor terug?