Wetsvoorstel hospitaverhuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 7 juli 2025

Vraag1

1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?

2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?

3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?

4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?

5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
Het in het huis opnemen van een onbekende die je keuken, badkamer en toilet deelt, is een van de meest ingrijpende keuzes die men kan maken. Veel mensen vinden het al vervelend om een loge in huis te nemen, laat staan wat het betekent om een kamer lange termijn aan iemand ter beschikking te stellen. Een dergelijke keuze hoort niet tot een grotere commitment te leiden dan een huwelijk. 1 op de 7 huwelijken wordt binnen 5 jaar ontbonden. 5 jaar kamer huur is geen sinecure. De verhuurder moet veel flexibiliteit krijgen om een kamerhuurder op te kunnen zeggen. De meeste kamerhuurders verwachten dit ook helemaal niet.
Logisch zou zijn om een tijdelijke contract onbeperkt tijdelijk te kunnen verlengen en het contract niet na ommekomst van een tijdelijke periode niet meteen voor onbepaalde tijd te moeten verlengen.