Wetsvoorstel hospitaverhuur

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 7 juli 2025

Vraag1

1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?

2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?

3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?

4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?

5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
Reactie namens Onder de Pannen Landelijk op punt 5 – Verkorting opzegtermijn naar één maand

Onder de Pannen koppelt mensen in woningnood aan plaatsgenoten met een kamer over, via hospitaverhuur.
Vanuit die ervaring reageren wij in algemene zin op de voorgestelde verkorting van de opzegtermijn voor verhuurders naar één maand in het eerste jaar van bewoning (punt 5).

Wij vinden het belangrijk dat wetgeving hospitaverhuur stimuleert en toegankelijk maakt (zoals punt 1 t/m 4), maar waarschuwen voor het risico dat het wegnemen van belemmeringen voor verhuurders zwaarder gaat wegen dan de bescherming van huurders. Bij punt 5 lijkt die balans uit het oog verloren.

Een te korte opzegtermijn kan vrijblijvendheid in de hand werken. Verhuurders kunnen zich gesterkt voelen om sneller tot verhuur over te gaan, maar ook sneller af te haken. Met als gevolg dat huurders van de ene op de andere maand zonder dak boven het hoofd komen te staan. Hospitaverhuur vereist onderlinge afstemming, een zekere mate van wederkerigheid en ook tijd om aan elkaar te wennen. Een opzegtermijn van slechts één maand kan leiden tot grotere instabiliteit en onveiligheid voor huurders. Als de wet verhuurders de ruimte geeft om snel en eenzijdig te beëindigen, wordt het risico op tijdelijke opvang in plaats van tijdelijke huisvesting reëel.

Wij pleiten daarom voor behoud van de huidige opzegtermijn van drie maanden.

Met vriendelijke groet,
Onder de Pannen Landelijk