Wetsvoorstel hospitaverhuur

Reactie

Naam N. Skwortsow
Plaats Haarlem
Datum 3 juli 2025

Vraag1

1. Wat is uw reactie op de opzeggrond bij (executie)verkoop van de woning door de eigenaar-bewoner en het overlijden van de hospita?

2. Wat is uw reactie op het oprekken van netgenoemde opzeggronden op specifiek zelfstandige woningen op hetzelfde kadastrale perceel én adres van eigenaar-bewoner (en daar dus ook woont) en is dat voldoende dekkend?

3. Kredietverstrekkers: in hoeverre is deze opzeggingsgrond werkbaar, zodat hospitaverhuur bij uw klanten in de toekomst veel vaker/standaard door u wordt toegestaan?

4. Wat is uw reactie op het introduceren van een tijdelijke huurovereenkomst bij hospitaverhuur met een maximale duur van 5 jaar met een proeftijd van 9 maanden naast een hospitahuurcontract van onbepaalde tijd?

5. Wat is uw reactie op het verkorten van de opzegtermijn van minimaal drie maanden naar één maand in de aanvang van het hospitahuurcontract?
1. Het is belangrijk dat nabestaanden van ouderen die een deel van hun woning verhuren de vrijheid hebben om de huur van een eventuele hospita-huurder op te zeggen. Dit om emotionele redenen (woning moet leeg) en fiscaal-financiele redenen (woning moet wellicht verkocht worden om de erfenis te verdelen).

2. Ook hier is het belangrijk dat er een hiërarchische relatie is tussen eigenaar-bewoner (c.q. verhuurder) en hospitahuurder. Na overlijden moeten de erfgenamen een "schone start" kunnen maken en volledig vrij kunnen zijn om het kavel te verkopen.

3. Het is belangrijk dat de investeerders (kredietverstrekkers) achter de grote vastgoedfondsen (o.a. Achmea Real Estate) toestemming geven voor deze vorm van onderhuur (hospitaverhuur). Dit houdt in dat als een huurovereenkomst met de hoofdhuurder wordt ontbonden, de huurovereenkomst met een onderhuurder (hospitahuurder) ook wordt ontbonden. Eventueel zou er een register gemaakt kunnen worden waar alle hospitahuurcontracten centraal in beheerd worden, en dat hospitaverhuur UITSLUITEND is toegestaan als de huurovereenkomst hierin is geregistreerd.

4. Gezien hospitaverhuur vooral geschikt is voor studenten en jongeren, en het brein pas rond het 25e levensjaar volgroeid is, kan het zijn dat een jongere nog flink verandert in karakter, gedrag en sociale kringen. Als hierdoor de relatie met de verhuurder beschadigd raakt, moet de verhuurder de huurder de huur kunnen opzeggen. Ik vind een langere tijdelijke periode erg positief. Het zal ook voor meer rust zorgen bij zowel huurder als verhuurder.

5. Het verkorten van de opzegtermijn naar één maand in de aanvang is erg belangrijk. Ik heb zelf onderzoek gedaan naar dit thema, en veel potentiele verhuurders vinden een proefperiode van 3 maanden te lang: stel dat het niet klikt, dan zitten ze 3 maanden "gevangen" in hun woning.