Houtskoolschets acute zorg

Reactie

Naam Nederlandse Brandwonden Stichting (R.W.J. Baardse)
Plaats Beverwijk
Datum 23 december 2020

Vraag1

We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
De acute zorgketen is qua capaciteit nu net voldoende toegerust om een piekbelasting op te vangen. Afschaling van de SEH is enkel een goed uitgangspunt, als er meer capaciteit en expertise wordt toegevoegd. De eerste opvang van patiënten met ernstige brandwonden kan bijvoorbeeld samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra wordt geborgd.

De schets geeft een voorzet dat de inschatting van complexiteit telefonisch plaatsvindt in zorgcoördinatiecentra. Zo kan een huisarts direct zorg en ondersteuning regelen waardoor de patiënt niet naar een spoedeisende hulp wordt gestuurd. Dit leidt tot een vermindering van kwaliteit van zorg voor een patiënt met brandwonden. Een juiste inschatting van de ernst van brandwondletsel is zeer complex. Hierom is samen met de beroepsverenigingen de zorgrichtlijn vastgesteld: ‘Eerste opvang van brandwondenpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum’. De Nederlandse Brandwonden Stichting pleit voor het belang om een juiste diagnose te laten stellen door een juist getrainde zorgprofessional die eventueel (online) in een directe verbinding kan staan met de expertise vanuit één van de drie Nederlandse Brandwondencentra. Een duidelijke lijn van medisch specialistische zorg vanuit de brandwondenzorg naar de eerste en tweede lijn in de keten is van groot belang. Directe opvang in één van de drie Nederlandse brandwondencentra zou tevens een mogelijke aanvulling kunnen zijn.

Afschaling van de huidige spoedeisende SEH zorg, zonder alternatief dat leidt tot een (tijdelijke) directe regionale opschaling, is onwenselijk. Bij een grootschalige brandwondenincident zal op dit moment net voldoende capaciteit zijn. Met de Volendamramp vers in het geheugen, is door de Brandwonden Stichting gekozen om samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra en stakeholders het ‘Landelijke Protocol Grootschalige Brandwondenincidenten’ op en vast te stellen en om dit protocol met jaarlijks te opleiden/oefenen/toetsen met complexe scenario’s. Zo’n grootschalig incident is een reëel scenario gezien de steeds wisselende terrorismedreiging en een toename van incidenten zoals branden in (senioren)wooncomplexen.

https://brandwondenzorg.nl/voor-zorgprofessionals/richtlijnen/
https://brandwondenzorg.nl/voor-zorgprofessionals/opleidingen/
https://www.ifv.nl/kennisplein/ghor-opgeschaalde-acute-zorg/publicaties/landelijk-protocol-coordinatie-grootschalige-brandwonden-incidenten

Vraag2

Daarnaast willen we graag over deze houtskoolschets acute zorg weten wat u er goed aan vindt en waar u positief over denkt.
De Nederlandse Brandwonden Stichting onderschrijft het doel dat in de Houtskoolschets Acute zorg is geagendeerd. Het is van groot belang dat de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de acute zorg in Nederland toekomstbestendig wordt. Met name de specifieke aandacht voor effectieve preventie, samenwerking met het Sociaal Domein en het verbinden van de diverse zorglijnen door gegevens uitwisseling zal de zorg aan de individuele brandwondpatiënt zeker verbeteren.

Wat betreft levensbedreigende en complexe zorg geldt concentratie als een groot voordeel voor kwaliteit. De scope van de Houtskoolschets heeft uiteraard niet de bedoeling om alle zorg in Nederland te benoemen. Maar de Nederlandse Brandwonden Stichting legt graag de link naar de drie expertisecentra die Brandwondenzorg Nederland kent. De drie brandwondencentra in Groningen in het Martini Ziekenhuis, in Beverwijk in het Rode Kruis Ziekenhuis en in Rotterdam het Maasstad Ziekenhuis. Graag draagt de Nederlandse Brandwonden Stichting met de beschikbare expertise bij aan specifieke invulling van de Acute Zorg, waar het de Nederlandse Brandwondenzorg betreft.

Bijlage