Houtskoolschets acute zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 15 december 2020

Vraag1

We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
De openbaar apotheker hoort thuis in de sterke basis
In hoofdstuk 3 wordt gesproken over het voorkomen van acute zorg. In de sterke basis hoort ook zeker de openbaar apotheker. De openbaar apotheker kan kwetsbaarheid signaleren, farmacotherapie optimaliseren en begeleiden, en zo bijdragen de vraag naar acute zorg te verminderen.
Toelichting:
- de zorg rondom geneesmiddelen in de preventie van acute zorg of heropname na acute zorg is onderbelicht. De openbaar apotheker is de geneesmiddelspecialist en kan deze zorg bieden, maar dat vereist dat hij op de hoogte is van de situatie. Dit kan alleen door samen te werken en elkaar te informeren om zo optimale (acute) zorg te verlenen.
- de openbaar apotheker heeft verantwoordelijkheid in het signaleren van kwetsbaarheid, zoals ook beschreven in de op pagina 17 genoemde publicatie ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’. De openbaar apotheker moet op pagina 16 worden toegevoegd: “De basis van dit netwerk zou moeten bestaan uit de huisarts, openbaar apotheker en de wijkverpleegkundige en eventueel de specialist ouderengeneeskunde, in nauwe samenwerking met ….. woningbouwcorporatie.”
Toelichting: de meeste ouderen gebruiken één of meerdere medicijnen. Dit levert minstens 4 en meestal nog meer contactmomenten met het apotheekteam per jaar. Veranderingen in gedrag, stemming, uiterlijk en fysieke toestand worden gesignaleerd en zijn regelmatig aanleiding een gesprek aan te knopen over hoe het gaat. Eveneens kan dit aanleiding zijn contact op te nemen met de bekende mantelzorgers, de huisarts of anderszins.
- de openbaar apotheker speelt een rol bij de overgang van 2e naar 1e lijn door kritisch naar de geneesmiddelen te kijken en de kwetsbare oudere (en/of mantelzorger) begeleiding te bieden bij het gebruik (maatwerk met uitleg en bijv. innameschema, GDV, slimme zorg).
Het apotheekteam is bovendien vaak de eerste die na ontslag contact heeft met de kwetsbare oudere en heeft ook hier weer een belangrijke signalerende functie.
Bovendien is de openbaar apotheker de brug tussen de patiënt en diverse artsen (specialisten, huisartsen) om naar de gehele farmacotherapie te kijken en te oordelen, ook in de acute zorg.
- de apotheker is een laagdrempelige zorgverlener waar de kwetsbare oudere terecht kan voor advies en informatie bij twijfel of zorg op dat moment acuut nodig is. En vormt daarmee een laagdrempelig alternatief voor de in 3.5 genoemde slimme zorg.

Vraag2

Daarnaast willen we graag over deze houtskoolschets acute zorg weten wat u er goed aan vindt en waar u positief over denkt.
Positief dat de nadruk ligt op het bevorderen van integrale samenwerking en ontschotting.