Houtskoolschets acute zorg

Reactie

Naam Huisarts P.W. Krijns
Plaats Arnhem
Datum 11 oktober 2020

Vraag1

We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
Ik mis in het document een beetje een gevoel van urgentie. De zorg kraakt al langer, en Covid-19 heeft dat alleen maar duidelijker aan het licht gebracht. Er wordt in het document wat vrijblijvend gesproken over de inzet van slimme technologie, waarbij (deels) geanticipeerd wordt op gebruikmaking van technologie die nog geen gemeengoed is, of die nog niet is ontstaan. Verder lees ik er ook gemeenplaatsen in, zoals betere samenwerking door opheffen van bestaande schotten, en betere uitwisseling van gegevens door meer en beter op elkaar afstemmen van gebruikte informatiesystemen, waarbij de praktijk tot op heden nogal weerbarstig is gebleken. Zou het niet verstandiger zijn om in te zetten op een snelle samenvoeging van bestaande voorzieningen voor spoedeisende zorg tot één organisatie voor spoedzorg? Daarbij is het voor mij ook nog de vraag of dat alleen zou moeten gelden voor de zorg buiten kantooruren, of ook voor de zorg binnen kantoortijd. Als huisarts zie ik dat binnen mijn vakgebied het accent steeds meer komt te liggen op preventie, getuige de opkomst van de ketenzorg voor een reeks van aandoeningen, en van de geprotocolleerde zorg voor bijvoorbeeld kwetsbare ouderen of patiënten met psychische problematiek. Ik vraag mij weleens af of spoedeisende geneeskunde in de toekomst nog onderdeel zou moet blijven uitmaken van het pakket dat door de huisarts wordt aangeboden. De belasting van de diensten op de huisartsenpost, de repercussies van de diensten voor het werk in de dagpraktijk, en het groeiende probleem om voor de diensten op de huisartsenposten waarnemers te vinden, zijn voor steeds meer huisartsen een reden om hun praktijk te beëindigen. Daarbij is het feitelijk al de situatie dat een steeds groter deel van de diensten op de huisartsenposten niet door praktijkhouders, maar door waarnemers wordt verricht. Zou er geen situatie denkbaar zijn waarin het voor de huisarts een keuze kan zijn om zich ofwel bezig te houden met de dagpraktijk, of met spoedeisende geneeskunde? Wellicht is er naast de SEH-arts en de physysian assistent ook voor de huisarts die daarvoor kiest een plaats op het spoedplein van de toekomst.

Vraag2

Daarnaast willen we graag over deze houtskoolschets acute zorg weten wat u er goed aan vindt en waar u positief over denkt.
Ik deel de visie van de opstellers van het document dat het noodzakelijk is om de bestaande voorzieningen voor spoedeisende gezondheidszorg verregaand te integreren, vanuit een oogpunt van efficiënt inzetten van beschikbare middelen en mensen in tijden van schaarste, om kwalitatief hoogstaande zorg betaalbaar te kunnen blijven aanbieden.