Houtskoolschets acute zorg

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Etten-Leur
Datum 16 december 2020

Vraag1

We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
Op de huisartsenpost zien we nu op basis van het triagesysteem vooral overschatting van de urgentie. Wanneer je een zelfde soort triagesysteem gaat gebruiken voor het spoedloket, dan loop je een (ik denk vrij groot) risico dat een hoop mensen te hoog worden ingeschat en dat er hierdoor meer zorg geconsumeerd zal worden, die kostbaarder is.
Ik zou de HAP en SEH wel losgekoppeld houden en de HAP echt als filter voor de SEH's gebruiken. HAP koppelen aan GGZ en thuiszorg/verpleeghuiszorg lijkt me wel een heel goed idee, want dat maakt dat de problemen directer door de juiste discipline opgepakt worden.
Ik denk dat als belangrijkste speerpunt er ingestoken moet worden op het voorkomen van acute zorg. Mijn ervaring nu is dat vrijwel iedereen mag komen en "een brutaal mens heeft de halve wereld" is hier zeer van toepassing. Ik zie doorgaans heel weinig urgente problematiek op de huisartsenpost. Het is in het verlengde van de 24-uurs maatschappij, waarbij alles maar moet kunnen op het tijdstip waarop het de patiënt uitkomt.
Er moet mijns inziens geïnvesteerd worden op het "opvoeden" van de patiënten, dat het NIET de bedoeling is om voor laagurgente dingen de HAP/acute zorg te consulteren. Bij voorkeur gaat dit niet met een financiële prikkel, omdat dit tot ongelijkheid leidt. Ik ben echter wel voorstander van het betalen van de rekening door de zorgverzekeraar, maar wel een kopie sturen naar de patiënt, zodat deze mogelijk wel gaan inzien wat hun gedrag voor consequenties heeft.
Hiernaast is het denk ik wenselijk om ook in te zetten op een wat ruimere beschikbaarheid van de reguliere dagzorg (dus proberen huisartsen te verleiden om 1 of 2 avondspreekuren aan te bieden). Een mogelijkheid om lab te prikken of foto's te laten maken op 1 of 2 avonden in de week. Hierdoor denk ik dat er al iets van druk van de HAP af gaat. Dit moet echter regionaal breed gedragen worden, want wanneer dit niet op grotere schaal gebeurt zal dit uiteindelijk geen druk verlichten op de spoedzorg.
Ik denk dat het uitbreiden van deze werkzaamheden veel mensen zal tegenstaan, echter wanneer de diensten hierdoor rustiger worden en weer echt spoeddiensten zijn, dan zullen mensen deze weer met meer plezier gaan draaien.

Vraag2

Daarnaast willen we graag over deze houtskoolschets acute zorg weten wat u er goed aan vindt en waar u positief over denkt.
Ik ben enthousiast over een soort centraal aanmeldpunt en dat vanuit daar ook direct met GGZ, thuiszorg of verpleeghuisinstanties zaken gedaan kan worden.
Ik ben voorstander van het meer naar huis verplaatsen van de acute zorg d.m.v. beeldbellen en digitalisering.
De nieuwe ambulancezorg gericht op het brengen van zorg, materialen en mensen bij de patiënten thuis en niet noodzakelijkerwijs gericht op vervoer klinkt ook erg interessant.