Houtskoolschets acute zorg
Reactie
Naam
|
Hogeschool Rotterdam (Lector, Dr. A.N. Rosman)
|
Plaats
|
Almere
|
Datum
|
14 september 2020
|
Vraag1
We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
In de houtkoolschets is slechts beperkte aandacht voor de acute geboortezorg aanwezig. Er wordt een voorbeeld gegeven over het maken van een cardiotocogram (CTG) door verloskundigen in een eerstelijns setting, maar er ontbreken voorbeelden over de impact van herinrichting van de acute zorg die tijdens een bevalling of direct na de bevalling ontstaat. Ook dit is acute zorg waarbij we nu al zien dat patiënten niet in de eigen regio of het ziekenhuis in de buurt terecht kunnen door het gebrek aan plekken in bevallocaties. Daarom zou ik graag in de visie aparte aandacht willen zien voor de acute geboortezorg tijdens en direct na een bevalling. Niets is stressvoller voor een verloskundige dan wel een barende vrouw en haar partner, in een acute situatie niet terecht te kunnen in een ziekenhuis in de buurt. Concentratie of fusies van ziekenhuizen verhogen het gevoel van onveilige zorg bij zowel zorgverleners als cliënten van de geboortezorg.
Vraag2
Daarnaast willen we graag over deze houtskoolschets acute zorg weten wat u er goed aan vindt en waar u positief over denkt.
Ik vind de insteek van de houtkoolschets dat in de toekomst de zorg betaalbaar, toegankelijk en van de best mogelijke kwaliteit moet zijn, heel erg goed. Ook vind ik het goed dat dit soort internetconsultaties mogelijk zijn en zie ik in de schets veel goede vragen staan die onderzocht moeten worden of verder uitgewerkt moeten worden.
knelpunten zie ik in de integrale bekostiging. Als ik kijk naar de problemen in de geboortezorg waarin al meerdere jaren toegewerkt wordt naar een integrale bekostiging en die tot nu toe nauwelijks van de grond komt, dan maak ik me zorgen hoe dit in andere specialismen er aan toe gaat. Ik denk dat de geboortezorg niet veel anders is dan andere specialismen waarbij er een samenwerking is tussen de eerste en tweede lijn. Ik zou willen pleiten voor meer begeleiding en meer duidelijkheid van overheidsstandpunten om daarmee stappen voorwaarts te kunnen maken met integrale bekostiging.