Houtskoolschets acute zorg
Reactie
Naam
|
Medisch Centrum de Poort (J. Suijkerbuijk)
|
Plaats
|
Bergen op Zoom
|
Datum
|
14 december 2020
|
Vraag1
We zouden graag van u willen weten wat anders moet of beter kan in deze visie over de herinrichting van de acute zorg.
Als een olifant in een eerstelijns- porseleinkast wordt de (eerstelijns)zorg overhevelt naar de regio. Zo groot mogelijke regio met het idee om grip te krijgen op budget en kwaliteit. Het wordt uitgedragen als hét sleutelwoord tot succesvol herstructureren van de (acute) zorg.
Als GES (geïntegreerd eerstelijns samenwerkingsverband) zijn wij inmiddels bijna 15 jaar onderweg met integrale samenwerking op het gebied van de 0de tot de 2e lijn. Het vergt veel kennis, inzicht, een goed georganiseerd netwerk en vooral doorzettingsvermogen om het sociaal en medisch domein te verbinden. Zowel bestuurlijk als op de werkvloer.
Diverse projecten zijn gepasseerd zoals VKO (vroegtijdige signalering kwetsbare ouderen), integrale samenwerking palliatieve zorg en de jeugdprofessional op locatie van de huisartsenpraktijk. Dit is succesvol uitgerold in de regio door initiatief op lokaal niveau. Vanuit een knelpunten analyse is noodzaak gevoeld om af te stemmen en samen te werken met steun vanuit alle lagen van de organisaties en gemeente.
De houtskoolschets wordt geschreven vanuit acuut perspectief. Waarom wordt dit niet geschreven vanuit een lokaal beheermodel. Een zorgmeldkamer kan nooit, ook niet met alle technische mogelijkheden en PGO, de situatie optimaal inschatten. Eigenlijk ben je dan al te laat met het inschakelen van zorg en, zoals wij het noemen in de praktijk, aan het paniekvoetballen.
Indien je zoals bij VKO aan de voorzijde een goed plan maakt met duidelijke uitgangspunten met een vaste casemanager en een gedragen netwerk kun je zeer veel voorkomen en zal acute zorg door die specialisatie alleen worden ingezet als het echt niet anders kan. Dat wordt dan doelbewust en in goed overleg uitgevoerd.
Zet technologie en eHealth niet als doel maar als middel in. De menselijke benadering en ondersteuning zal altijd leidend zijn voor een ieder die zorg nodig heeft.
Werk naar een netwerkorganisatie is ons advies waarbij je samenwerkingspartners direct laat samenwerken met de huisartsgeneeskundige zorg. Dring het niet op maar kijk lokaal per stad, dorp of wijk wat er nodig is om een stevig netwerkorganisatie te bouwen. Geef de professionals de ruimte om dit zelf te ontwikkelen, zodat het een gedragen geheel wordt.
Vraag2
Daarnaast willen we graag over deze houtskoolschets acute zorg weten wat u er goed aan vindt en waar u positief over denkt.
Wij zijn groot voorstander van samenwerking tussen het sociaal en medisch domein. Er wordt binnen ons centrum een duidelijk triage gemaakt wat de zorg- of hulpvraag daadwerkelijk is (de vraag achter de vraag) en zoeken samen met de patient naar de beste ondersteuning. Het medicaliseren van ziektes verdwijnt hiermee veel meer naar de achtergrond, we zetten de hulpvraag van de patient centraal en het uitgangspunt waar men zelf aan wilt werken. Harde medische indicatoren met financieel gedreven uitgangspunten moeten dan op de achtergrond gaan verdwijnen anders blijven we werken aan cijfers ipv van aan de zelfredzame en gezonde burgers.
Zo kun je een ongeregelde diabeet alleen daadwerkelijk helpen als je verder kijkt dan alleen de medische situatie. Te vaak is stress door bijv. schulden of werkeloosheid een belangrijke trigger. Dat valt niet te "scoren" in medische proces- of uitkomst indicatoren.
Durf dat los te laten en een integraal plan te maken (waarbij de inhoud leidend is en niet het plan zelf) waarbij alle belanghebbende partijen integraal kunnen aanhaken.
Concluderend:
Acute zorg is schakelen bij een acuut of plotseling verslechtering van een ziektebeeld. Alles wat ervoor ligt kan in een eerder stadium worden georganiseerd. In het geval van huisartsengeneeskundige zorg; in samenwerking met het netwerk van sociaal- en medische domein met als uitgangspunt 1 integraal plan, 1 verantwoordelijke casemanager.