wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam M.A.S.V van Heugten
Plaats Nijverdal
Datum 30 juli 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Geachten,

Ik vind dit een slecht wetsvoorstel dat dient te worden afgewezen. Van de wetgever mag je een solidaire wet verwachten. Het uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op betaalbaar wonen, op woongenot, iedere Nederlander.

Je kan niet en woningen onttrekken aan de betaalbare vraag en dan niet bijbouwen. Er zou nieuwbouw kunnen zijn en een wet waarbij als uitgangspunt huurwoningen die vrijkomen in de markt weer door stichtingen wordt aangekocht.

De huurprijzen dienen voorlopig bevroren te worden.

De boel moet tot rust komen, er is een grote behoefte bij essentiële levensvoorwaarden zoals een thuis aan stabiliteit. Er moet dus een verschuiving van het sociale woningaanbod plaatsvinden en er moeten snel mensen opgeleid worden om in grote operaties vele 100.000-en woningen bij te plaatsen en te renoveren, indien het terughaalbeleid van woningen uit de doorgedraaide vrije markt richting het gecontroleerde aanbod door stichtingen niet snel genoeg resultaten oplevert.

Daar past eerder verhoging bij van subsidies en verlaging van huur dan feitelijke verlaging van subsidies en verhoging van huur. Dat er boven inflatie maar doorverhoogd mag worden ieder jaar is onhoudbaar, de percentages dienen weer fors omlaag te gaan. Ik stel voor de grens van eenpersoons voor komend jaar op 45.000 te zetten, voor tweepersoons op 55.000. Ook voor groter kan een verhoogd getal worden vastgesteld. Het mag niet normaal worden dat mensen incl. 65% van hun inkomen kwijt zijn louter voor hun essentiële woongenot. Juist hier heeft iedere staat zijn grondslag te beseffen.

Het creëren van klassen met verschillen in sociale waarde is altijd kortzichtig gebleken. Inkomens en vermogens en consumptie dienen binnen de bevolking van een land niet te ver uiteen te liggen. De ene kan wat duurder eten en wonen, maar iedereen moet kunnen eten, wonen, werken etc. Iedereen weet dit. Als smeken zou helpen zou ik de verantwoordelijken smeken naar het belang van de bevolking, de voor iedereen betaalbare woningvoorraad, de gronden, de natuur te kijken. Dit onverantwoordelijke beleid en dit wetsvoorstel is ook nog eens in tegenspraak met sowieso art. 21 van de Grondwet:

De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu.

Het wetsvoorstel is ondoelmatig en onrechtmatig en dient te worden vernietigd.

Dank u voor uw aandacht.