wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam C.P. Treffers
Plaats Uithoorn
Datum 30 juli 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
1) De vrijstelling van inkomensafhankelijke huurverhoging voor AOW’ers zou vervallen. Als gepensioneerde heb ik ca 10 jaar geen prijscompensatie genoten, waardoor mijn inkomen in die periode met ca 20% aan koopkracht heeft ingeboet. De huidige vrijstelling was dan dan ook een welkome zaak. NIET AFSCHAFFEN voor AOW'ers - dus.
Als de regering het serieus neem neemt met het voornemen de gepensioneerden tegemoet te willen komen mbt het besteedbaar inkomen.
2) De krapte op de woningmarkt mbt sociale huurwoningen is een feit. Dit is zeker een gevolg van de normstelling voor het % sociale huurwoningen per gemeente, opgelegd door het rijk, als ook het volgen van dat beleid van de gemeenten. Dat beleid is te laat aangepast op het feit dat de economie mbt inkomen en hypotheekverstrekking zich nadelig voor starters heeft ontwikkeld. Dit dient daadwerkelijk aangepakt te worden.
Een methode is dat de regering gaat stimuleren dat de beschikbaarheid van sociale huurwoningen toeneemt.
Het aanpassen van de verhuurdershefing zodanig dat 85% van die niet-afgedragen-gelden besteed wordt aan nieuwbouw projecten in de sociale sector.
3) Het verlagen van de 'verhuurdersheffing' geeft de staat minder inkomsten. Maar dit wetsvoorstel had niet als reden die inkomsten te verbeteren. Toch?