wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen
Reactie
Naam
|
Drs A Wieffering
|
Plaats
|
Castricum
|
Datum
|
5 augustus 2019
|
Vraag1
Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Beste regering,
Hierbij reageer ij op het wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen. Ik ben het oneens met meerdere aspecten van dit wetsvoorstel en neem de mening van de Woonbond over:
De Woonbond vindt de nieuw voorgestelde grensbedragen veel te laag. Om huishoudens die nu tussen wal en schip vallen een realistische kans op een woning te bieden moeten de toelatingsgrenzen fors omhoog. Wel vindt de Woonbond het logisch om een onderscheid te maken naar huishoudtype. Een gezin dat kinderen moet onderhouden heeft minder geld over om aan wonen te besteden dan een eenpersoonshuishouden met precies hetzelfde inkomen. Wij willen dat er drie categorieën komen: eenpersoons, tweepersoons en gezinshuishoudens.
van de huurverhogingsplannen
De Woonbond is principieel tegen inkomensafhankelijke huurverhoging. Inkomenspolitiek hoort bij de overheid te liggen, niet bij de verhuurder. Maar omdat er al een inkomensafhankelijke huurverhoging bestaat, willen we wel meepraten over hoe die beter kan.
In het wetsvoorstel liggen de grenzen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging hoger dan nu. Maar volgens de Woonbond zijn ze niet hoog genoeg. Ook in dit nieuwe plan worden huishoudens (zeker gezinnen) veel te snel als ‘scheefhuurder’ gezien.
De Woonbond vindt de huurverhogingssprongen veel te groot. Plotselinge huurstijgingen van 50 of 100 euro per maand stelt huishoudens met middeninkomens voor grote financiële problemen.
De Woonbond heeft grote zorgen over particuliere aanbieders van sociale huurwoningen. Zij kunnen deze nieuwe wet aangrijpen om de huurprijzen van zittende huurders ver boven de sociale huurgrens te laten stijgen.
In het vertrouwen dat u de zorg van de Woonbond serieus neemt en momt met een nieuw wetsvoorstel,
Andrea Wieffering