wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam Sjani Tulner
Plaats Driebergen-Rijsenburg
Datum 5 augustus 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Geachte Overheid,

Hoewel ik geen voorstander ben van scheefwonen ben ik eveneens tegen het wetsvoorstel zoals dat er momenteel ligt.
Hierin is met een aantal aspecten geen rekening gehouden.
1. Het beschikbare aanbod doorstroomwoningen. In mijn regio zijn die er praktisch niet. Als ik wil doorstromen naar een koopwoning moet ik, alleen of met partner al een jaarsalaris van over de 55.000 meenemen.
2. Buiten het beschikbare aanbod heeft een 1 persoons doorstromer hetzelfde aan huur/koopkosten op te brengen als een meerpersoons huishouden. Dat betekend dat het salaris wat een 1 persoonshuishouden nodig heeft om door te kunnen stromen naar de middenklasse markt even hoog is als het salaris dat een meerpersoonshuishouden mee moet nemen. Daarbij ligt de inkomenseis bij huur in onze regio op 4* of 4,5* huur als brutomaandinkomen. Voor jaarinkomen kom je dan op 34500-45000 aan bruto jaarinkomen wat je mee moet nemen voor een woning. Een alleenstaande heeft daarmee een inkomensgat waarbij hij volgens het wetsvoorstel niet mag wonen.
3. Waar gaat het geld heen. In feite is het stimuleren van middeninkomens tot het kopen van een woning een goed voorstel. Maar als men ze nu strak zet in de uitgaven kunnen ze dat bedrag niet sparen om uit de sociale markt te stappen. Dit voorstel zou socialer zijn als het geld dat extra aan huurverhoging wordt berekend op een aparte rekening gezet wordt en vrijkomt bij het verlaten van de sociale huurwoning. Dan heeft de huurder pas een stok achter de deur om te vertrekken. Dit kan, in Duitsland bouwt men immers ook van zijn inkomen vermogen op om een huis te kopen. Wat let het om dat van de bovensociale huur te doen.