wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam A. Spaander
Plaats Waddinxveen
Datum 6 augustus 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Ik ben het niet eens met het voorstel vanwege de volgende argumenten:
- Voor mensen die alleen wonen wordt het moeilijker om een acceptabele huurwoning te vinden.
- Door huren met een sprong te verhogen verdwijnen de woningen met lage huren. Er zijn al te weinig woningen met lage huren en op die manier verdwijnen ze helemaal terwijl het voor veel mensen een noodzaak is om een lage huur te hebben. Als de huren eenmaal verhoogd zijn worden ze meestal niet meer verlaagd. De huren zijn naar verhouding al sterk gestegen. Ik kom zelf uit een huurwoning waarvan de huur wegens daling van mijn inkomen voor mij niet meer te betalen was. De huur was gestegen van 595 naar 735 euro en dit was geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Toen mijn inkomen daalde heb ik verzocht om de huur te laten dalen tot de huurtoeslaggrens. Dit werd geweigerd door wooncorporatie.
Ik ben naar een woning verhuisd met een lagere huur en door dit wetsvoorstel zou de huur dus ook met een sprong omhoog kunnen gaan.
- Er zijn veel mensen met een middeninkomen die het ook maar net redden. Vaak wordt vergeten dat huren meestal geen vrije keuze is, maar noodzaak omdat het moeilijker is geworden om een hypotheek te krijgen. Er is de vreemde situatie ontstaat dat de woonlasten van mensen die een huis hebben gekocht vaak lager zijn dan de woonlasten van huurders, terwijl de meeste huurders juist minder inkomen hebben dan de kopers van woningen.