wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam - (dhr L. Jonker)
Plaats Oegstgeest
Datum 6 juli 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Dit wetsvoorstel maakt dat het huurbeleid zowel voor verhuurders als voor huurders nog ingewikkelder wordt. Het oogmerk om meer balans in de huursector te bewerkstelligen zal naar verwachting nauwelijks dichterbij worden gebracht. Wel is te verachten dat er een gemiddelde extra huurstijging het gevolg is van deze maatregel. Dat is navrant tegen de achtgrond van het feit dat huren naar verhouding steeds ongunstiger wordt voor mensen met een middeninkomen. De wèrkelijke problemen in die sector worden daarentegen ongemoeid gelaten. Dat betreft:
- het in stand houden van de verhuurdersheffing voor de verhuurders van sociale huurwoningen; dut noodzaakt de corporaties en ander verhuurders in het sociale segment om een huurbeleid te voeren dat bij mutaties steeds hogere streefhuren laat zien. Goedkopen huurwoningen sterven daarmee gestadig uit.
- Omdat door deze ontwikkeling steeds meer sociale huurwoningen boven de aftoppingsgrens voor de huurtoeslag terecht komen, komen ook steeds minder mensen met een laag en midden inkomen in aanmerking voor deze financiële ondersteuning. Dit veroorzaakt een toenemend huurwoningtekort voor de lagere inkomens en armoede van de lagere middeninkomens.
- in combinatie met het feit dat steeds minder gemeenten in staat zijn om een functionele grondpolitiek te voeren ten gunste van de realisering van nieuwe goedkope huurwoningen raakt het eigenlijke doel van de volkshuisvesting steeds verder uit beeld: iedereen een huisvesten in een goed en betaalbare woning.