wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam K Adriaanse
Plaats Rotterdam
Datum 1 augustus 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
De gemiddelde markthuurprijzen van woningen in de vrije sector blijven stijgen en liggen nu al meestal hoger dan €1.000. Ik lees dat een van onze volksvertegenwoordigers meent dat "scheefwoners" nu een korting krijgen op de markthuur. Tot mijn verbazing is de groep "scheefwoners", zo te lezen in diverse tweets, inmiddels uitgebreid naar huurders in de vrije sector die nog niet de huidige markthuur betalen!
Is het echt de bedoeling dat markthuren leidend worden in de volkshuisvesting en niet de vraag of die huren nog wel passen bij de inkomens van huurders? Als dat inderdaad zo is, hoop ik dat de overheid alvast wil nadenken over opvangmogelijkheden voor de vele alleenstaande, oudere daklozen die we de komende jaren zullen gaan zien in de Nederlandse steden.

Alleenstaanden moeten nu immers snel de dure vrije sector in en de huren van die vrije sectorwoningen zullen, gezien de nog altijd hoger wordende markthuren, elk jaar minimaal met inflatie + 3% stijgen. Betaalbaar houden van middenhuur (die er nu nauwelijks is trouwens) kan wellicht tijdelijk een oplossing zijn, maar volgens diverse politici en ook beleggers en projectontwikkelaars is dat een ongewenste korting op de markthuur en voor huurders dus zeer onzeker. Vroeg of laat worden vrije sectorwoningen dus onbetaalbaar voor mensen die niet echt een hoog inkomen hebben, maar wel een inkomen waarmee zij niet in de sociale huur terecht kunnen. De resultaten van het bouwen, bouwen, bouwen zullen nog wel even op zich laten wachten en ondertussen krijgen steeds meer huishoudens te maken met onbetaalbare woonlasten.

Overheid, maak het allemaal niet nog erger met het huidige wetsvoorstel!!