wetsvoorstel Huur en inkomensgrenzen

Reactie

Naam Mevrouw J. Maass
Plaats Nijmegen
Datum 30 juli 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op alle aspecten van dit conceptwetsvoorstel
Bij de gratie van de corporatie kan er dan een huurkorting worden gegeven, maar hiervoor zijn dus geen wettelijke standaarden vastgelegd. Het is blijkbaar aan de corporatie om te bepalen of een huurder recht heeft op huurvermindering (c.q. huurkorting). Dit betekent dat de ene corporatie andere besluiten kan maken dan andere corporaties. Zijn hiervoor geen landelijke regels gesteld, zodat iedere huurkorting volgens dezelfde norm wordt uitgegeven?

Mij is onduidelijk waarom een corporatie er toe wil overgaan om lagere huren met hogere huursprong te verhogen. Er zijn immers woningen waarvan de lage huur overeenkomt met de kwaliteit van de woning. Enkel omdat met goedkoop woont, hoeft men niet aan te nemen dat deze prijs niet overeen komt met het geleverde.
Het klinkt mij oneerlijk in de oren wanneer iemand met een kleine woning en/of woning van slechte kwaliteit opeens veel meer moet gaan betalen, puur omdat de wet dit nu toestaat.

Wanneer een huurder bezwaar aantekent betreffende een voorgestelde huurverhoging door de corporatie, dan zal de corporatie een oordeel hierover vellen. Vele middeninkomens hebben vaak al financiële problemen, omdat ze toeslagen, subsidies en kortingen missen die mensen met een lager inkomen wel hebben. Hierdoor komen ze vaak in de praktijk uit op een laag bedrag als het gaat om feitelijke besteding. Als er in de berekening van het inkomen geen rekening wordt gehouden met de feitelijke bestedingsmogelijkheid, dan komen deze gezinnen in financiële nood.