Implementatieverslag Verdrag van Aarhus

Reactie

Naam Vrouwen Partij (mevr. MM Sparla)
Plaats de Kwakel
Datum 14 april 2018

Vraag1

Heeft u opmerkingen op Implementatierapport Verdrag van Aarhus?
De Vrouwen Partij betwijfelt of burgers, organisaties en professionals zich in binnen het koninkrijk der Nederlanden op dit verdrag kunnen beroepen als zij zien dat de regering zich onvoldoende of niet inspant om dit verdrag na te leven.

Dit omdat Nederland een Art120Gw heeft en te maken heeft met een hele strikte Donner-legacy binnen de rechtspraak waardoor toetsing voor rechters in Nederland aan wetten en verdragen verboden is.

Hoeveel zekerheid heeft de burger dat dit verdrag bij schending aangesproken kan worden in Nederland. Zonder dat met naar het EHRM moet gaan.

Hoe is het proces ingericht om te voorkomen dat de regering de atributie die hier ontstaat zorgvuldig en niet vanuit willekeur op te gaan pakken.

Hoe gaat de regering er voor zorgen dat mbt de invulling van het uitvoeren van het proces om het verdrag en de gewenste uitvoering ervan ook voldoende geïnvesteerd wordt zodat de politieke afwegingen vaak gestuurd door lobbyisten die minder belanghebbend zijn bij het verdrag wel gaan investeren om het verdrag tot zijn recht te laten komen?

Art92-94Gw geven de bevoegdheid dat verdragen geldig zijn in het Nederlands recht. Art21 Gw heeft de taak om de bescherming van en het leef milieu echter gezien de belangen en het feit dat burgers, organisaties en professionals zich in Nederland niet bij de rechter kunnen beroepen op dit verdrag, want zo is het bestuurlijk sinds 1983.

Hoe gaat de regering zorg dragen dat het verdrag optimaal geïmplementeerd gaat worden? Hoe gaat de regering zorgen dat burgers, organisaties en professionals zich bij de rechter op dit verdrag kunnen beroepen?