Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap
Reactie
Naam
|
(Marline Tjeenk Willink)
|
Plaats
|
Lathum
|
Datum
|
15 november 2018
|
Vraag1
Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
In mijn ogen is abortus goed geregeld momenteel, dus daar hoeft niet meer bemoeienis/betutteling bij vanuit de overheid.
Vraag2
Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
Als ik de regeling die er momenteel ligt lees, zie ik dat huisartsen die momenteel met abortus te maken willen hebben al speciale bijscholing krijgen. Je mag van hen en van de abortusklinieken verwachten dat ze weten waarover ze praten. Daarvoor hoeft niet meer regelgeving en papierwinkel opgetuigd te worden.
Vraag3
Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Dat ligt toch al bij de huisarts dan wel abortuskliniek? Zij zijn de professionals. Mocht er extra ondersteuning nodig zijn dan kunnen zij ook nu al verwijzen naar een psycholoog of therapeut.
Vraag4
Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?
Als ik het goed lees zit abortus in de basisverzekering. In hoeverre dat ook geldt voor extra begeleiding kan ik niet opmaken uit de informatie, maar dat zou in mijn ogen ook onder de basisverzekering horen te vallen.