Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap

Reactie

Naam J.G. Bijsterbosch
Plaats Lunteren
Datum 5 oktober 2018

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
Ik vind dit een zeer goed voorstel. De vrouw is degene die, zoals ook blijkt uit de in de MvT aangehaalde citaten, vaak het meeste last (zowel voor als na) heeft van een abortus. Daarom moet de vrouw beschermd worden bij het maken van deze keuze. Uiteraard gaat het hier ook om het belang van het ongeboren kind, dat, zolang zijn belang dat vordert, als reeds geboren wordt aangemerkt in het civiele recht (zie art. 1:2 BW). Het is in het belang van dit kind om het geboren te laten worden. Moord is in ons Wetboek van Strafrecht strafbaar gesteld omdat het leven als on grootste goed gezien wordt. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te zoeken voor alternatieven.

Vraag2

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
Ik vind het erg goed dat hier de eis gesteld wordt dat het zowel mondeling als schriftelijk moet gebeuren. Artsen kunnen om wat voor reden dan ook bevooroordeeld zijn of bijvoorbeeld weinig van de mogelijkheden af weten. Door ook schriftelijk informatie te geven, wordt dit probleem verholpen.
Zoals ik al aangaf, is het belangrijk om de vrouw te beschermen. Veel vrouwen zullen waarschijnlijk niet weten van de mogelijkheden die er zijn. Een onbekende kan bijvoorbeeld zijn het bevallen onder geheimhouding. Door hier goede informatie over te geven, kan de vrouw haar keuze beter maken, waardoor zij tot een betere keuze komt. Als de vrouw toch overgaat tot abortus, kan de verwerking mogelijk makkelijker verlopen, omdat zij op goede informatie is afgegaan. Zij wist wat de opties waren en heeft voor haar zelf in zo'n geval kunnen beoordelen of daar een voor haar geschikte optie tussen zat.

Vraag3

Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Ook dit is een goed idee. Bij dit soort belangrijke besluiten heb je keuzebegeleiding nodig. Zoals in de MvT aangehaald, is deze keuze voor sommige vrouwen een van de lastigste beslissingen uit haar leven. Als mensen lastige keuzes moeten maken, praten zij hier over met vrienden en familie. In dit geval worden de vrouwen soms juist negatief beïnvloed door (schoon)familie. Omdat een gevoel van schaamte kan overheersen, zal een vrouw soms proberen dit soort situaties te verzwijgen voor vrienden. In zo'n situatie kan de vrouw alleen komen te staan. Professionele keuzebegeleiding is dan fijn (ook voor de verwerking: 'ik heb er uitgebreid over nagedacht en gesproken) en geboden.

Vraag4

Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?
Een van de redenen voor abortus is dat de ongewenst zwangere vrouw (en haar partner) niet voldoende financiële middelen hebben om voor het kind te zorgen en het een fijn thuis te geven. Juist in deze gevallen is gespecialiseerde keuzebegeleiding geboden. Maar juist in deze gevallen zal de vrouw er waarschijnlijk niet voor kiezen. Geld voor begeleiding heeft ze dan niet. De wil is er dan misschien wel, maar de mogelijkheden ontbreken. Daarom is het noodzakelijk dat de begeleiding bekostigd wordt.
Nog begin dit jaar is er een bericht geplaatst over niet goed functioneren van de WMO (zie https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/wmo-praktijk-uitgangspunten). Om dit te voorkomen is het slim om de keuzebegeleiding landelijk en structureel te bekostigen.