Wet Verbetering informatie en ondersteuning bij ongewenste zwangerschap
Reactie
Naam
|
Women on Waves (Dr G KLeiverda)
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
17 november 2018
|
Vraag1
Wat is uw algemene reactie op het wetsvoorstel?
Women on Waves is van mening dat dit wetsvoorstel overbodig is en onnodig betuttelend.
Vrouwen in Nederland met een ongewenste zwangerschap blijken in de praktijk goed te weten of zij de zwangerschap willen afbreken dan wel of zij hierover twijfel hebben en behoefte hebben aan begeleiding bij hun besluit.
Zorg hoort anno 2018 patiënt gericht te zijn, en niet gestuurd door ideologische (anti-abortus) motieven van zorgverleners of overheid.
Het is dan ook de taak van (abortus)zorgverleners, net als van iedere andere zorgverlener, om conform de WGBO voorlichting te geven over voor- en nadelen alsmede alternatieven. Hiermee wordt tevens voldaan aan de vereisten van de WAZ. Extra wetgeving in deze is niet nodig.
Vraag2
Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, op een duidelijke wijze mondelinge en schriftelijke informatie krijgt over alle alternatieven die zij heeft voor het afbreken van de zwangerschap?
Goed zorgverlenerschap gaat ervanuit dat informatie op maat wordt verstrekt. Komt iemand met het verzoek tot een borstverkleining, dan is het niet gepast informatie over een borstvergroting te geven, omdat ook deze optie tot de (theoretische) mogelijkheden van een borstoperatie behoort. Komt iemand met een zeer gewenste zwangerschap, dan is het niet gepast te vragen of de vrouw ook een zwangerschapsafbreking overweegt.
Een abortuszorgverlener zal dan ook informatie op maat geven, na het afnemen van de anamnese. Uit deze anamnese zullen de omstandigheden van de vrouw en het door haar gevormde keuzeproces duidelijk worden. Indien blijkt dat zij zelf heel expliciet heeft nagedacht over de optie van uitdragen van de zwangerschap en deze optie heeft verworpen, dan is het onethisch haar alsnog hierover verplichte uitgebreide informatie te verstrekken. Dit sluit namelijk niet aan bij haar hulpvraag. Indien een vrouw aangeeft te twijfelen, dan zal de abortuszorgverlener uiteraard wel deze mogelijkheden bespreken en verdere begeleiding aanbieden bij de besluitvorming. Omdat deze werkwijze onderdeel is van de gangbare zorg en ook in de WGBO geregeld wordt, is aparte wetgeving niet nodig.
Vraag3
Wat is uw reactie op het voorstel dat iedere onbedoeld zwangere vrouw bij het eerste contact dat zij met een arts heeft, wordt geïnformeerd over de mogelijkheden om gebruik te maken van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning?
Dit voorstel is discriminerend ten aanzien vrouwen met een abortusverzoek. Moeten vrouwen die een uterusextirpatie overwegen (het laten verwijderen van de baarmoeder) zometeen ook worden geïnformeerd over de mogelijkheden van gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning? Of vrouwen die overwegen een zwangerschap uit te dragen? Weten zij wel wat het uitdragen van hun zwangerschap betekent ten aanzien van hun gezondheid (een grotere kans op ernstige complicaties in vergelijking met een abortus, en een grotere kans op maternale sterfte in vergelijking met een abortus)? En dat zij kans lopen op een postpartumdepressie?
Het moge duidelijk zijn dat Women on Waves het met dit voorstel oneens is.
Vraag4
Wat is uw reactie op het voorstel om de gespecialiseerde keuzebegeleiding en ondersteuning landelijk en structureel te bekostigen?
Women on Waves is van mening dat het wenselijk is dat gespecialiseerde keuzehulpbegeleiding landelijk bekostigd wordt, mits deze verleend wordt door organisaties die geen anti-abortus achtergrond hebben.