Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Dhr N Belkadi
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
15 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Idem als een eerdere anonieme reactie:
“Het is duidelijk dat dit wetsvoorstel in strijd is met fundamentele grondrechten en democratische waarden. Allereerst, het idee dat de overheid informeel onderwijs kan controleren en bestraffen op basis van vermoedens van “haat, geweld of discriminatie” is problematisch. Dit opent de deur naar subjectieve interpretaties en kan gemakkelijk worden misbruikt om minderheidsgroepen, zoals moslims en mensen met een migratieachtergrond, verder te marginaliseren.
Ten tweede, we moeten ons afvragen hoe dit wetsvoorstel tot stand is gekomen. Na de incidenten in Amsterdam tussen jongeren met een Noord-Afrikaanse en islamitische achtergrond en hooligans van Maccabi, ontstond er meteen een rechts, racistisch narratief. In plaats van te kijken naar de diepere oorzaken van de spanningen en de context waarin deze reacties plaatsvonden, werd er meteen met de vinger gewezen naar Marokkanen en moslims. Dit demonstreert een bevooroordeelde houding, vooral gezien de harde uitspraken in de Tweede Kamer en de roep om censuur tegen bepaalde media die niet passen binnen de narratieven van de NOS of De Telegraaf.
Daarnaast is het zorgwekkend dat deze wet inspeelt op de reeds aanwezige islamofobie in Nederland. Het geeft overheidsinstanties de macht om subjectief te bepalen wat wel en niet acceptabel onderwijs is, wat kan leiden tot een verdere polarisatie in de samenleving. Het feit dat minderheden al een zware positie hebben in de samenleving, wordt door dit voorstel genegeerd. In plaats van hen te beschermen, creëert dit beleid een vijandige omgeving waarin zij zich nog minder thuis voelen in Nederland.
Dit wetsvoorstel is niet alleen een inbreuk op de vrijheid van onderwijs en meningsuiting, maar het voedt ook een sfeer van wantrouwen en uitsluiting. Het creëert een juridische basis om informeel onderwijs dat afwijkt van de mainstream normen, onderdrukt en vervolgd te zien worden. Dit is niet alleen schadelijk voor de diversiteit van onze samenleving, maar druist ook in tegen de normen en waarden waarop Nederland is gebouwd.
In plaats van wetten te creëren die een bepaalde minderheid criminaliseren, zou de focus moeten liggen op het bevorderen van dialoog, begrip en inclusiviteit. De angst en haat die momenteel in de media en politiek worden aangewakkerd, zorgen alleen maar voor meer verdeeldheid en vreemdelingenhaat, iets wat we als samenleving juist zouden moeten tegengaan.”