Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nieuwerkerk a/d IJssel
Datum 20 november 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Het wetsvoorstel zoals het er nu ligt is weinig doordacht en heeft diverse bezwaren. Daarom lijkt het mij onverstandig om het in deze vorm door te voeren.

Een eerste bezwaar is dat de wet te breed is opgezet. "informeel onderwijs" beslaat nu alles van koranscholen tot scouting. Dit zorgt dat het wetsvoorstel qua strekking disproportioneel is t.o.v. het beoogde doel, namelijk voorkomen dat kinderen worden aangezet tot haat, geweld of discriminatie. Bovendien zorgt het potentieel voor veel extra werk voor de al zwaar belaste onderwijsinspectie, en is de hen straks via deze wet opgelegde taak anderssoortig dan hun huidige werk . De onderwijsinspectie zélf is niet enthousiast over het huidige wetsvoorstel, zo was onlangs te lezen.

Een tweede, meer principieel bezwaar is dat artikel 23 van de Grondwet onnatuurlijk wordt opgerekt om ook informeel onderwijs onder de onderwijsinspectie te laten vallen. Dit is m.i. een onjuiste route tot het beoogde doel.

Ten derde kan er al via bestaande wetgeving worden opgetreden wanneer er kinderen worden aangezet tot haat, geweld of discriminatie, dus in die zin is de wet vrij overbodig en neigt het naar symboolpolitiek.

Ten vierde schept deze wet impliciet een klimaat van wantrouwen tegen alle onderwijs dat niet door de Staat wordt gefinancieerd. Dit vind ik een zorgelijke ontwikkeling, alsof alleen de Staat zou kunnen danwel moeten zorgen voor goede vorming van de burgers. Scherp gezegd is is dit wetsvoorstel te zien als een uiting van 'staatspedagogiek' en daarmee een bedreiging voor de vrijheid van onderwijs, wat een groot goed is in onze democratie.

Ten slotte: het argument dat 'wie niets te verbergen heeft geen bezwaar kan hebben tegen deze wet' snijdt in deze geen hout. Wetten zin er mede om de burger te beschermen tegen onnodige bemoeienis van anderen, waaronder de Staat en staatsinstanties. Ook deze zijn feilbaar en kunnen ellende veroorzaken, denk slechts aan de Toeslagenaffaire.

Kortom: het huidige wetsvoorstel is wellicht goed bedoeld, maar veel te breed opgezet en slecht doordacht in de uitwerking. In de huidige vorm niet invoeren dus!