Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Ottoland
|
Datum
|
2 januari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Het wetsvoorstel Toezicht Informeel onderwijs is ongewenst, prematuur en disproportioneel.
Dit wetsvoorstel is ongewenst:
-Omdat de overheid een te grote mate van invloed krijgt op de ruimte van ouders om hun kinderen op te voeden en te (laten) onderwijzen in lijn van hun geloofsopvatting. Dat dit ook de Christelijke zondagscholen die al meer dan 100 jaar zonder klachten bestaan treft, is uiterst discutabel.
-Een overheid die op deze wijze haar invloedsfeer verregaand wil uitbreiden, maakt een verkeerde afweging. Een dienende overheid, wordt hierdoor een controlerende overheid in het privédomein.
-Daarnaast is dit wetsvoorstel ongewenst omdat burgers worden aangemoedigd om meldingen te doen van mogelijke overtredingen. Deze meldingen zijn laagdrempeliger dan aangiften. Hierdoor stimuleert de overheid het doen van dit soort meldingen en dat is treurig omdat hierdoor groepen in de samenleving tegen elkaar worden opgezet.
-De beschreven bevoegdheden van de inspectie (P23) zijn zeer fors. Er moet verplicht worden meegewerkt aan het onderzoek. De inspectie mag plaatsen betreden. Mag spullen in beslag nemen. En kan hierbij vormen van dwang inzetten. Ook kan, waar nodig, de politie helpen bij het betreden van de plaatsen van onderzoek.
Dit voorstel is daarnaast ook prematuur:
-Zowel ambtelijk als door de inspectie van het onderwijs wordt dit wetsvoorstel ontraden. De inspectie noemt het zelfs ‘wezensvreemd’ voor haar organisatie.
-Tevens is het 'kader' van toetsing door de adviescommissie onvoldoende beschreven. Welke waarborgen worden ingebouwd dat deze adviescommissie 'geen eigen leven gaat leiden'?
-Er is niets opgenomen over een evaluatie van de wet.
Dit voorstel is als laatste disproportioneel:
-Nog niet eerder in de Nederlandse geschiedenis is zo'n zwaar instrument geïntroduceerd.
-De sancties die opgelegd kunnen worden (P24 en P25) zijn verregaand. Het gaat daar over het verbieden van nog langer verzorgen van onderwijs en gebruik van leermiddelen.
Dit wetsvoorstel is omstreden. Zoals bekend kreeg oud-minister Dennis Wiersma, afgetreden na klachten vanwege wangedrag, negatief advies van zijn ambtenaren in 2022 toen hij aangaf met dit wetsvoorstel te willen komen. Helaas ligt het voorstel er nu toch.
Mijn sterke wens is dan ook dat dit wetsvoorstel als geheel wordt ingetrokken. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.