Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
K Faloun
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
25 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Onderwerp: Reactie op het wetsvoorstel Wet toezicht informeel onderwijs
Geachte heer/mevrouw,
Met deze reactie uit ik mijn diepe bezorgdheid en felle afkeuring over het voorstel voor de Wet toezicht informeel onderwijs. Dit wetsvoorstel gaat regelrecht in tegen fundamentele vrijheden en mensenrechten, zoals die zijn vastgelegd in de Grondwet en internationale verdragen, waaronder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
1. Inperking van vrijheid van onderwijs en opvoeding
Ouders hebben het grondwettelijk recht om hun kinderen op te voeden en onderwijs te geven in overeenstemming met hun eigen overtuigingen (artikel 23 Grondwet). Dit wetsvoorstel geeft de overheid de mogelijkheid om zich te mengen in privésferen, zoals moskeeën, bijlesinstituten en zelfs achter de voordeur van gezinnen. Dit is een onacceptabele schending van de persoonlijke levenssfeer (artikel 10 Grondwet) en de vrijheid van religie en levensovertuiging.
2. Discriminatoire en stigmatiserende aanpak
De motivering van dit wetsvoorstel lijkt vooral gericht op minderheidsgroepen, met name moslimgemeenschappen. Het risico bestaat dat deze wet wordt gebruikt als instrument voor discriminatie en stigmatisering. Dit is in strijd met artikel 1 van de Grondwet, waarin staat dat iedereen in Nederland gelijk is en dat discriminatie verboden is.
3. Glijdende schaal naar een autoritaire staat
Dit voorstel biedt de overheid ongekende bevoegdheden zonder duidelijke afbakening of controlemechanismen. Het geeft de overheid de mogelijkheid om subjectieve vermoedens van "haat" of "discriminatie" te gebruiken als grondslag voor ingrijpen. Dit schept een gevaarlijk precedent en roept herinneringen op aan autoritaire regimes waar censuur en controle de norm zijn. Een dergelijk beleid is onverenigbaar met een democratische rechtsstaat.
4. Ondergraving van het vertrouwen in de overheid
Door deze wet te introduceren, toont de overheid een gebrek aan vertrouwen in ouders, docenten en religieuze leiders. Dit zal leiden tot wantrouwen van burgers richting de overheid, wat de sociale cohesie in de samenleving verder ondermijnt.
Conclusie
Dit wetsvoorstel is een directe aanval op de kernwaarden van onze samenleving: vrijheid, gelijkheid en democratie. Het beperkt fundamentele rechten, schept ruimte voor discriminatie en opent de deur naar een autoritaire overheid. Ik roep u daarom dringend op om dit voorstel in zijn geheel te verwerpen.
Met vriendelijke groet,
K. Faloun