Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Een verbaasde Nederlander M Y
|
Plaats
|
Nederland
|
Datum
|
15 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Ik ben uiterst verbaasd over dit voorstel en het raakt mij persoonlijk. Ik ben van mening dat er zeker gesprekken gevoerd kunnen worden tussen overheid en religieuze instanties, maar dit enkel ter verbinding en samenwerking; hoe brengen we saamhorigheid in de wijken, brengen we jongeren bij elkaar en kunnen er mooie dialogen gevoerd worden? Met zo een voorstel wordt er alleen maar voor polarisatie gezorgd en ook een kloof tussen samenleving en overheid.
Waar is het vertrouwen gebleven? Door een kleine groep misdragende jongeren (waar overigens het onderzoek nog over loopt), wordt er een beslissing gemaakt voor een hele grote groep Nederlanders.
Ik geef zelf les in de moskee, met heel veel plezier. Daar hebben we het met de meiden over religieuze vragen, normen en waarden. Ik als Nederlander die hier is opgegroeid, kan dan toch alleen de Nederlandse normen en waarden meegeven met deze kinderen? Er wordt hier enorm gezorgd voor een gevoel van wantrouwen. Waar is het vertrouwen gebleven? In dit mooie land hebben we de vrijheid voor religie, maar hiermee wordt er alleen maar gezorgd voor onnodige kaders.
En leuk dat jullie de inspectie willen inzetten, waar uit onderzoek is gebleken dat de bezoeken die per 4 jaar moeten plaatsvinden, niet eens gebeuren (Nos, november 2024). Ik zou zeggen; richt je eerst op het verbeteren van regulier onderwijs, waar nog veel getreiter, gepest en soms zelfs mishandeling plaatsvindt in de klassen. In mijn rol als sociaal werker kom ik deze kwesties nog veel tegen in binnenkomende vragen.
En stel dat de conclusie is dat de weekendscholen moeten sluiten omdat er daadwerkelijk haatdragende dingen worden geleerd, is dit dan de oplossing? Dan kunnen de ouders dit toch ook thuis weer doorgeven met de opvoeding? Er wordt echt vanuit een niet-passende oplossing gewerkt.
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is ook gebleken dat kinderen herkenning vinden bij andere kinderen met een zelfde achtergrond. Als deze kinderen zich verbonden voelen op basis van religie of culturele achtergrond, is dit toch juist een mooie stap in hun ontwikkeling? Net zoals dat Nederlanders in Canada elkaar opzoeken omdat ze zich verbonden voelen en er sprake is van herkenning.