Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Vinkel (Noord Brabant)
|
Datum
|
28 december 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Geachte heer / mevrouw,
In reactie op de voorgestelde “Wet toezicht informeel onderwijs” geef ik de volgende reactie:
Deze wet, als zij wordt aangenomen, vormt een onaanvaardbare inbreuk op de vrijheid van religie en geweten, een fundamenteel recht beschermd door zowel de Nederlandse Grondwet (artikel 6) als internationale verdragen zoals het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (artikel 18). Deze wet plaatst informele onderwijsinstellingen, waaronder katholieke catechesescholen, onder nauw toezicht, waardoor er ernstig inbreuk wordt gepleegd op de autonomie van religieuze gemeenschappen.
Volgens onze (katholieke) overtuiging hebben ouders een onvervreemdbaar recht en plicht om hun kinderen op te voeden in lijn met hun geloofsovertuigingen. Dit is ook duidelijk uit kerkelijke documenten zoals Gravissimum Educationis. Deze wet zal dit recht ernstig aantasten, door katholieke ouders en gemeenschappen te hinderen in het aanbieden van onderwijs dat hun religieuze identiteit weerspiegelt. Het recht om kinderen te onderwijzen in overeenstemming met katholieke tradities wordt ondermijnd door onterechte staatsinmenging.
Bovendien schendt de wet het subsidiariteitsbeginsel, een kernwaarde in de katholieke leer die stelt dat beslissingen op het laagst mogelijke niveau genomen moeten worden. Het geven van religieus onderwijs valt primair onder de verantwoordelijkheid van ouders en lokale gemeenschappen, niet van de overheid. Deze wet centraliseert onterecht de macht bij de staat en ondermijnt daarmee de autonomie van katholieke instellingen.
Tevens draagt de wet bij aan (ongewenste) secularisering door informele onderwijsinstellingen te dwingen te voldoen aan normen die vaak niet in lijn zijn met hun religieuze identiteit. Dit is een directe bedreiging voor het behoud van geloofstradities en de vrijheid om het geloof authentiek door te geven. De controle van de overheid op religieuze inhoud schendt de scheiding tussen kerk en staat en is een ernstige inbreuk op de rechten van geloofsgemeenschappen.
Vrijheid van religie omvat niet alleen het recht om te geloven, maar ook om dat geloof door te geven via onderwijs. De Wet toezicht informeel onderwijs schendt deze vrijheid, is in strijd met de rechtsorde en dient te worden afgewezen. Alleen zo kunnen de autonomie en rechten van geloofsgemeenschappen, waaronder katholieke gemeenschappen en ouders worden gewaarborgd.
Dank voor uw aandacht, Gerro Nap
Bijlage