Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 30 november 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Geachte dames en heren,

Met deze brief wil ik mijn bezorgdheid en bezwaar uiten tegen het nieuwe wetsvoorstel omtrent informeel onderwijs. Naar mijn mening vormt dit voorstel een onnodige en schadelijke inbreuk op de vrijheid van onderwijs en meningsuiting, zoals deze zijn gewaarborgd in artikel 23 van de Grondwet en in andere democratische vrijheden.

1. Onnodige inmenging van de overheid

De huidige wetgeving biedt al voldoende middelen om problematische uitingen, zoals haatzaaien of oproepen tot geweld, tegen te gaan. Onder het strafrecht kunnen haatdragende of opruiende activiteiten al worden aangepakt, ongeacht of deze plaatsvinden in een formele of informele onderwijscontext. Extra wetgeving is daarmee overbodig en creëert een risico op overregulering.

2. Inbreuk op vrijheid van onderwijs

Vrijheid van onderwijs is een fundamenteel recht in Nederland. Het wetsvoorstel richt zich op informeel onderwijs, een essentieel onderdeel van een vrije samenleving, waarin burgers de ruimte hebben om hun geloof, cultuur of levensbeschouwing over te dragen op een manier die zij passend achten. Door strengere eisen te stellen of toezicht te vergroten, wordt deze vrijheid ernstig beperkt.

3. Onrust en wantrouwen in de samenleving

Het voorstel lijkt te zijn ingegeven door een vermoeden dat informeel onderwijs problematisch kan zijn, maar dit creëert vooral wantrouwen en onrust in de samenleving. In plaats van verbinding te bevorderen, wordt een beeld geschetst van wantrouwen richting bepaalde groepen of gemeenschappen. Dit kan polarisatie vergroten, terwijl samenwerking en dialoog juist nodig zijn.

4. Onevenredige last voor ouders en organisaties

Dit wetsvoorstel zou een zware administratieve en bureaucratische last leggen op ouders en onderwijsinstellingen die informeel onderwijs aanbieden. Dit belemmert hun mogelijkheden om op vrijwillige basis bij te dragen aan de samenleving. Het risico bestaat dat waardevolle initiatieven verdwijnen door overmatige regelgeving.

Conclusie

Ik verzoek u dringend om het wetsvoorstel te heroverwegen en niet in te voeren. De huidige wetgeving biedt al voldoende waarborgen om excessen aan te pakken, terwijl vrijheid en vertrouwen binnen informeel onderwijs behouden blijven. Overregulering is niet de oplossing en zal de sociale cohesie en grondrechten eerder schaden dan versterken.

Met vriendelijke groet,

Bezorgde inwoner van Nederland