Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Vlissingen
|
Datum
|
6 januari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
1. Er zijn 23 grondrechten. De politie en de burgemeester kunnen nu al ingrijpen als de wet wordt overtreden (Zie document onder 2.2. van Advies Landsadvocaat van 7 juli 2022). Een voorbeeld hiervan is artikel 137d Sr waarin staat dat het in het openbaar aanzetten tot haat, discriminatie of geweld jegens een groep mensen wegens hun ras, afkomst, godsdienst of levensovertuiging, geslacht, seksuele gerichtheid of handicap strafbaar is gesteld. Van ‘aanzetten’ is sprake, als door uitlatingen wordt getracht iemand te bewegen in een bepaalde richting te gaan. Aan bepalingen in lagere regelgeving die zijn gericht op het beperken van grondwettelijke grondrechten, moet een formele wet ten grondslag liggen. Deze grondslag dient voldoende specifiek te zijn; een algemene, formeel-wettelijke grondslag is niet voldoende. Oftewel dit wetsvoorstel dient erg specifiek te zijn. Op dit moment is de term ‘redelijk vermoeden’ is onduidelijk wat dit inhoudt. Wat is redelijk vermoeden? Wie toetst dit? Hoe zit de bewijslastverdeling eruit?
2. Artikel 1 GW: Gelijke behandeling en discriminatieverbod Er wordt voorgesteld alsof de Wet voor iedereen gaat gelden, maar in de praktijk is het voorstel gericht op islamitisch informeel onderwijs. De aanleiding van dit wetsvoorstel was namelijk gericht op het islamitisch informeel onderwijs. Op 19 november 2018 kondigde minister Koolmees aan een verkenning uit te laten voeren naar informele scholing in Nederland die zich richt op taal, cultuur en religie. Aanleiding was berichtgeving in de media dat Turkije weekendscholen in Nederland zou gaan subsidiëren. Dit betrof in alle gevallen moskeeën of islamitische stichtingen. Vervolgens heeft minister Wiersma het stokje overgenomen (https://nos.nl/artikel/2455217-moslimorganisaties-doen-aangifte-tegen-wiersma-om-schenden-grondwet). Het kabinet en minister Wiesma wilde sneller kunnen ingrijpen bij weekendscholen. Hierbij verwijst hij naar een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019. U betrekt nu ineens Chinese scholing erbij. Waarom erkent u niet dat het gericht is op islamitische informeel onderwijs?