Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
16 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Dit gaat om een wetsvoorstel tegen discriminatie, maar ik ben bang dat hier juist vanuit de overheid gediscrimineerd wordt.
In het wetsvoorstel word gesproken over zogenaamde "wahhabi salafistische informele lesinstituten" waarbij dit als een overkoepelende term word gebruikt om al het islamitische onderwijs meteen als een probleem te zien. Graag zou ik een duidelijke beschrijving zien hoe degene die dit wetsvoorstel wahhabi salafistisme defineren. Zou bijvoorbeeld een turkse moskee waar les aan de hand van de hanafi stroming gegeven wordt hieronder vallen?
In het AIVD jaarverslag 2018 staat:
"Dit wordt veroorzaakt door de onverdraagzame en antidemocratische denkbeelden van de initiatiefnemers."
En:
"Uit ons onderzoek blijkt daarbij ook invloed van enkele individuen die een dubbele houding aannemen ten aanzien van het (gewelddadige) jihadistisch gedachtegoed, doordat zij daar niet direct afwijzend tegenover staan. Hiermee wordt mogelijk een voedingsbodem gecreëerd voor jihadisme."
Met dit soort bronnen waar onterecht beweerd wordt dat islamitische lessen "onverdraagzaam en antidemocratisch" zijn en dat jihad een gewelddadige basis heeft. Er kan en kleine groep zijn die de islam op een verkeerde manier interpreteert, maar ik denk dat vooral de overheid/AIVD de verkeerde interpretatie heeft door een tekort aan kennis over wat de islam echt inhoud.
"Hiermee wordt mogelijk een voedingsbodem gecreëerd voor jihadisme" Dit zie ik niet als een probleem. De overheid moet meer moeite doen om te praten met imams, islamitische instellingen, moskeeen etc om een neutraler beeld te krijgen van de islam en beter te begrijpen wat verschillende termen betekenen. Arabische termen gebruiken zonder vertaling of uitleg slaat nergens op, het is duidelijk dat de definitie van jihad in dit geval niet bekend is.
Als er stond "Hiermee wordt mogelijk een voedingsbodem gecreëerd voor mensen die geweld willen plegen tegen niet moslims." zou ik er 100% tegen zijn. Maar dit is niet wat er staat of wat jihad betekend.
Ik hoop dat er bij dit wetsvoorstel goed word nagedacht of er wel echt een probleem is met haat, geweld en discriminatie (in islamitisch onderwijs, gezien de bronnen is dit waar het om gaat).
Of dat het echte probleem een verkeerd (onbewust)discriminerend idee over de islam is vanuit de overheid waardoor er onnodig maatregelen worden die de vrijheid van geloofsuiting in gevaar brengen.