Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Haarlem
|
Datum
|
18 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Geachte heer/mevrouw,
Met deze brief wil ik mijn zorgen uitspreken over het wetsvoorstel voor toezicht op informeel onderwijs. Naar mijn mening richt dit voorstel zich voornamelijk, direct of indirect, op islamitische organisaties, en dat roept bij mij serieuze bezwaren op. Hoewel het doel van het voorstel – het tegengaan van haat, geweld en discriminatie – op het eerste gezicht nobel lijkt, ben ik bang dat de uitwerking hiervan onevenredig veel impact zal hebben op kleine religieuze en culturele gemeenschappen, zoals de onze.
Het voorstel voelt als een inbreuk op onze grondrechten, in het bijzonder de vrijheid van onderwijs en vereniging. Informeel onderwijs is voor ons een belangrijk middel om onze culturele en religieuze waarden door te geven aan de volgende generatie. Het is zorgwekkend dat deze initiatieven nu mogelijk onder strenger toezicht komen te staan, alsof wij verdacht zijn of een bedreiging vormen voor de samenleving. Dit voelt als een indirecte aantasting van onze identiteit en rechten.
Daarbij zijn de criteria in de wet, zoals “aanzetten tot haat of discriminatie”, veel te vaag en open voor interpretatie. Ik vrees dat deze vaagheid kan leiden tot willekeur en stigmatisering, waarbij islamitische organisaties disproportioneel hard worden geraakt. Dit versterkt het al bestaande gevoel van wantrouwen tegenover onze gemeenschap en werkt polarisatie in de hand, in plaats van deze te verminderen.
Bovendien ben ik bang dat deze wet een afschrikkend effect heeft op organisaties die informeel onderwijs aanbieden. Veel kleine initiatieven, die vaak al met beperkte middelen werken, zullen uit angst voor controles en sancties stoppen met hun activiteiten. Dit is niet alleen een verlies voor onze gemeenschap, maar ook voor de samenleving als geheel, omdat deze initiatieven vaak bijdragen aan integratie, persoonlijke ontwikkeling en wederzijds begrip.
In plaats van dit wetsvoorstel roep ik u op om in te zetten op samenwerking en dialoog met informele onderwijsaanbieders, zoals islamitische organisaties. Op deze manier kan wederzijds begrip worden bevorderd en kunnen problemen effectiever worden aangepakt zonder onze rechten en vrijheden te ondermijnen.
Ik vraag u daarom om dit wetsvoorstel te heroverwegen en rekening te houden met de zorgen van kleine gemeenschappen, zoals de onze.
Met vriendelijke groet,