Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Tugay Sevim
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
30 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
1. Schending van grondrechten
De Wet toezicht informeel onderwijs zal ons vrijheid van godsdienst, meningsuiting en vereniging rechtstreeks schenden. Het is in strijd met zowel de Grondwet als internationale verdragen zoals het EVRM. Ook tast de wet de scheiding van kerk (en andere religieuze instellingen) en staat aan, doordat de overheid zich direct bemoeit met religieus en informeel onderwijs.
2. Willekeurige handhaving door vage definities
De wet hanteert termen, zoals “haat, geweld en discriminatie”, zonder duidelijke criteria, wat zal leiden tot willekeurige en mogelijk discriminerende handhaving. Dit gebrek aan rechtszekerheid brengt aanbieders van informeel onderwijs in onzekerheid en creëert ruimte voor misbruik door de overheid en toezichthouders.
3. Overbodigheid door bestaande wetgeving
Deze wet is volstrekt overbodig, omdat bestaande strafrechtelijke bepalingen al voorzien in de aanpak van antirechtstatelijke activiteiten zoals haatzaaien en discriminatie. Dubbele regelgeving zorgt alleen voor inefficiëntie en onduidelijkheid voor de handhaving.
4. Privacyrisico’s en stigmatisering
De verplichte registratie van gevoelige persoonsgegevens zal leiden tot ernstige schendingen van privacyrechten en vergroot de kans op stigmatisering van religieuze en culturele minderheden. Dit is in strijd met de AVG en zet fundamentele rechten onder druk.
5. Aantasting van maatschappelijke cohesie en identiteitsvorming
De wet zal wantrouwen jegens de overheid vergroten, vooral bij religieuze en culturele gemeenschappen. Dit zal de sociale cohesie schaden en de kloof tussen deze groepen en de overheid verder verdiepen. Bovendien beperkt de wet cruciale identiteitsvorming via informeel onderwijs.
6. Buitenproportioneel, kostbaar en extra druk op de Onderwijsinspectie
De voorgestelde maatregelen zijn buitenproportioneel. Ze richten zich op een klein aantal incidenten, maar leggen enorme lasten op de gehele maatschappij. Daarnaast zullen de extra taken voor de Onderwijsinspectie leiden tot hogere kosten en onnodige bureaucratie, wat de werkdruk verder zal verhogen en zal bijdragen aan een achteruitgang van de huidige kwaliteit van toezicht.