Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Sliedrecht
Datum 26 november 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Dank voor de mogelijkheid om een reactie te geven op dit wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is te ruim geformuleerd en in strijd met de Grondwet. Deze stelling licht ik graag toe.

In de Grondwet is onder meer het recht op godsdienst en het recht op vrijheid van meningsuiting vastgelegd. Die rechten kunnen beperkt worden, maar dan gelden wel de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit. Mijn indruk is dat met dit wetsvoorstel geen recht wordt gedaan aan die beginselen. Als er specifieke zorgen zijn ten aanzien van informeel onderwijs dat (al dan niet financieel) ondersteund wordt door Arabische en Aziatische landen, dan is het voldoende om deze wet tot die vormen van onderwijs te beperken. Het is onnodig het wetsvoorstel uit te breiden tot alle vormen van informeel onderwijs, zoals onderwijs dat binnen geloofsgemeenschappen, scouting en sportverenigingen wordt georganiseerd. Dit wetsvoorstel getuigd niet van proportionaliteit omdat er reeds andere instrumenten voorhanden zijn (denk aan toepassing van het strafrecht) en ook niet van subsidiariteit, omdat het beoogde doel ook met minder vergaande wetgeving bereikt kan worden (namelijk door te focussen op het onderwijs ten aanzien waarvan concrete overtredingen bekend zijn).

Enkele afrondende opmerkingen:
1. De overheid dient terughoudend te zijn in het binnendringen van de privésfeer van haar burgers.
2. De overheid is er voor haar onderdanen; niet de onderdanen voor de overheid.
3. De overheid dient zich rekenschap te geven van de afwezigheid van vertrouwen van burgers in het kabinet. Dit wetsvoorstel versterkt dat wantrouwen bij een deel van de burgers omdat het wetsvoorstel onnodig ruim geformuleerd is. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat de overheid met dit wetsvoorstel de mogelijkheid wil creëren om meningen die de overheid/het kabinet onwelgevallig zijn wil kunnen aanpakken. Het creëren van die mogelijkheid is reeds een stap te ver en daarom zeer ongewenst.

Mijn verzoek is daarom om dit wetsvoorstel:
1. geheel in te trekken; of
2. aan te passen zodat het beperkt wordt tot die vormen van informeel onderwijs ten aanzien waarvan nu reeds concrete overtredingen bekend zijn die nu niet via een andere route 'aangepakt' kunnen worden.