Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Leiden
Datum 5 januari 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
De geschiedenis van ons land kent de strijd om de vrijheid van geweten en godsdienst. In ons land is er voor onderdanen de ruimte gekomen betrouwbare waarden en normen kinderen opvoeden en laten onderwijzen. Gemeenschappen, kerken, verenigingen, informele onderwijsvormen hebben zo de ruimte gekregen deze vrijheid op goede wijze naar eigen overtuiging vorm te geven in onze democratisch gevormde rechtsstaat.

De staat kan geen opvoeder zijn. Zij is hoedster voor opvoeders en onderwijsvormen. Deze voorgestelde wetgeving wil de vrijheid vervormen naar de overtuiging van de overheid.
Hoe kan het dat de overheid haar opvatting als de juiste ziet? Welk wijsheid heeft een overheid daarvoor? Is de overheid wel geroepen tot uitdragen van haar overtuiging als de juiste voor iedereen? Welke gevaren zijn er eigenlijk in het informele onderwijs die een gevaar of bedreiging voor de staat en haar inwoners kunnen zijn?

Kinderen zijn niet gebaat bij het aanleren van het individu als het centrum van hun zijn. Een kind mag er wel zijn. Opvoeden is kinderen leren tot verantwoordelijke mensen te leven als lid in de maatschappij. Dat gebeurt in de lijn van opvoeders ook vormen van informeel onderwijs. Nu wil diezelfde overheid door staatstoezicht dit informeel onderwijs controleren op een juiste visie en overdracht. Een overheid wil eenvormig sturen vanuit haar superieur gewaande overtuiging. Voor de overheid is de vrijheid van ouders ondergeschikt. Geen verscheidenheid in opvatting om de levensovertuiging naar eer en geweten vorm te geven door middel van informeel onderwijs.
Wie bepaalt eigenlijk dat de visie op de samenleving van de overheid deugdelijk is?

Het erge van dit voorstel dat u hiermee het informele onderwijs in de verdachtenbank plaatst onder het mom dat dit onderwijs de vrijheid van het kind en de eigen keuze aantast. Dat is een schop tegen ouders die juist naar eer en geweten opvoeden. Ouders die ook deelnemen aan het informeel onderwijs of verenigingen. De staat zegt immers: wij weten wat het beste is voor uw kind! Waar haalt u deze hoogmoedige wijsheid vandaan? Is de strijd naar vrijheid van geweten, religie en informeel onderwijs een achterhaalde zaak, omdat de overheid een gemeenschap naar haar visie voorstaat?

Uiteindelijk wordt aan kinderen de overtuiging van ouders ontnomen. De overheid vindt voor het kind in de gemeenschap haar normen en waarden als leidend. Stop met deze tweespalt!