Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats IJsselstein
Datum 30 november 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
- Ik maak mij grote zorgen over de gevolgen van deze wet voor de vrijheid van godsdienst, onderwijs en vereniging. Het wetsvoorstel wil overheidstoezicht mogelijk maken bij alle vormen van informeel onderwijs aan kinderen van 4 tot 17 jarigen terwijl de aanleiding was dat de overheid wil kunnen ingrijpen bij het aanzetten tot haat, geweld of discriminatie in Koranscholen en Chinese weekendscholen. Dat is niet proportioneel.
- Onderwijs wordt in dit sleepnet te ruim gedefinieerd. Dit betekent dat vrijwel alle kerkelijke activiteiten voor kinderen, zoals catechisatie, zondagsschool, jeugdvereniging en mogelijk zelfs reguliere kerkdiensten, onder deze definitie vallen en dat kan en mag niet de bedoeling zijn.
- De Inspectie voor het onderwijs krijgt te veel bevoegdheden om toezicht te houden op de naleving van dit verbod.
- Iedereen, dus niet alleen een bevoegde instantie, die een schending van het gebod vermoedt, kan melding doen bij de Inspectie. Zo kan de zondagsschoolleraar of catecheet of trainer vogelvrij worden.
- Het verbod is heel vaag geformuleerd: "aanzetten tot haat of discriminatie". Wat de ene persoon als een uiting van zijn geloof ziet, kan door een ander als discriminatie worden beschouwd. De overheid krijgt hierdoor de mogelijkheid om te bepalen welke geloofsopvattingen wel of niet acceptabel zijn. Haat en discriminatie kunnen heel gemakkelijk een politieke interpretatie krijgen.
- Het wetsvoorstel is ongrondwettelijk, aangezien voor het eerst in onze parlementaire democratie de overheid zich inhoudelijk kan gaan bemoeien met de inhoud van kerkelijk onderwijs.
- Er zijn nauwelijks concrete voorbeelden van waar het echt gevaarlijk misgaat. Vrijwel alle organisaties vervullen juist vanuit hun eigen motivatie een samenbindende rol in hun omgeving en de samenleving.
- Het wetsvoorstel gaat veel verder dan alleen maar het tegengaan van antidemocratische ondermijning en rekruteren voor terrorisme. De toelichting spreekt ook over ‘het beschermen van kinderen’ tegen onderwijs dat hen van de samenleving afkeert. Maar daar heeft de overheid niets mee te maken.
- Een inhoudelijke norm voor het informeel onderwijs, met een vorm van toezicht, hoe onschuldig ook geformuleerd, betekent altijd een inperking en normering die onzekerheid geeft en die de onbekommerde vrijheid en gedrevenheid van de informele onderwijzers en vrijwilligers aan banden legt.