Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hillegom
Datum 20 november 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Ik wil bij dezen graag bezwaar maken tegen de voorgenomen Wet toezicht informeel onderwijs, om een drietal redenen:

1. Mijns inziens gaat deze wet uit van een verkeerd en omgekeerd beeld over opvoeding en onderwijs. Het is de primaire verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen de opvoeding te geven die zij nodig achten. De overheid heeft daarin wel een rol via het basis- en middelbaar onderwijs (waar leerplicht voor geldt, die door de overheid wordt betaald en waar toezicht op is vanuit de inspectie). Maar de overheid moet niet eindverantwoordelijk zijn voor de opvoeding van kinderen, dat zijn ouders zelf! Daarom is het een goed recht dat ouders hun kinderen naar weekendscholen laten gaan als zij dit gewenst achten, en hoort de overheid zich hiermee niet te bemoeien via toezicht en controle. Bovendien: is het niet zeer te waarderen dat burgers zich organiseren om hun kinderen extra vorming mee te geven? Dat is juist één van de mooie aspecten van een democratie, en kan zorgen voor een meer gehechte samenleving!

2. Veel weekendscholing wordt gegeven door godsdienstige instellingen. Toezicht daarop gaat daarom naar mijn overtuiging in tegen de vrijheid van godsdienst en de scheiding tussen kerk en staat, die zouden moeten waarborgen dat de staat zich niet inhoudelijk mengt in dingen die kerken doen.

3. Deze wet is onnodig. Deze wet richt zich tegen oproepen tot haat, discriminatie of geweld. Natuurlijk is het oproepen tot geweld iets dat niet mag gebeuren, ook niet op weekendscholen, maar via het strafrecht zijn er al voldoende middelen om daartegen op te treden; voor dat nuttige doel is deze wet niet nodig. Verder ben ik bang dat deze wet eenvoudig ruimer kan worden geïnterpreteerd, waardoor kritiek op ideeën die de meerderheid van de inwoners van dit land aanhangt, ook kan worden aangepakt. Dat zou bijzonder kwalijk zijn: een gezonde democratie moet niet bang zijn voor de ideeën van minderheden.

Zowel ambtenaren van het ministerie van OCW en de inspectie zelf hebben aangegeven tegen deze wet te zijn. Ik verwacht dat de Raad van State zich hierbij zal aansluiten. Het is mij dan ook een raadsel waarom een liberale(!) staatssecretaris deze wet toch door wil voeren, en ik roep u op om deze onnodige wet in te trekken. Veel wijsheid toegewenst in de behandeling van deze voorgenomen wet!